Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joel Elmaci | Huippuosaajat eivät pääse Suomeen

Helsingin Sanomat julkaisi (10.12.) artikkelin otsikolla Työtaistelu. Kyseessä ei kuitenkaan ole lakkotoimenpide, vaan mongolialaisen Anudari Boldbaatarin taistelu saada oikeudestaan saada jatkoa oleskeluluvalleen Suomessa. Hän oli muuttanut aikanaan Suomeen, opiskellut kielen sekä sairaanhoitajan tutkinnon.

Johtuen hänen määräaikaisista työsuhteistaan Migri, eli Maahanmuuttovirasto päätti esittää karkoitusta. Määraikaiset, ketjutetut työsuhteet ovat surullisen yleisiä terveydenhoitoalalla. Toiseksi karkoitukseen vaikuttavaksi syyksi todettiin, että Boldbaatarin muutettua vasta aikuisiällä Suomeen on hänellä kiinteä suhde kotimaahansa Mongoliaan.

Tämä kaikki on täysin väärä asennoituminen Migriltä alati pahenevassa tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee osaajia ja tekijöitä huoltosuhteenjeikentyessä. Hyvinvointivaltio tarvitsee työntekijöitä.

Tällä hetkellä maahanmuuttovirasto on hallinnollisesti sisäministeriön alla. Tämä johtaa siihen, että ulkomaiset huippuosaajat sekä korkeakoulutetut Suomeen töihin tulossa olevat ammattilaiset jonottavat oleskelulupaansa samalla luukulla sotaa pakenevien perheiden ja turvapaikanhakijoiden kanssa.

Jotta saamme Suomeen työntekijöitä nopeammin on välttämätöntä siirtää työperäinen maahanmuutto työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen. Työ- ja elinkeinoministeriön poliittisessa ohjauksessa tämä uusi virasto ohjataan tekemään päätöksensä vain ja ainoastaan kilpailukyvyn ja osaajien houkuttelevuuden maksimointia varten.

Samalla tarvehankinnasta tulee luopua ja tämän uuden viraston tulee edistää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä teknologian ja korkean jalostusarvon tuotteiden maana.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (kok.)