Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto Husu | Perusturvalautakunnalta tuli jouluyllätys: Mikä jatkavan lautakunnan tehtävä, todellinen valta ja vastuu olisi?

Varsin erikoinen oli asioiden valmistelun tässä vaiheessa perusturvalautakunnan ilmoitus halustaan jatkaa vielä ainakin vuosi (WL 14.12.).

”Varmistettaisiin sujuva siirtyminen hyvinvointialueeseen, toimittaisiin ikään kuin seurantaryhmänä ja apukätenä”, toteaa lautakunnan puheenjohtaja.

Varkaudessa on uutta hallintosääntöä valmisteltu koko syksy ilman suurempia soraääniä. Siinä perusturvalautakunta lakkaa, koska ko. asioiden valmistelu ja toimeenpano siirtyy kokonaan Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Jo tästä syntyisi juridinen ongelma.

Mikä tällaisen lautakunnan tehtävä ja todellinen valta ja vastuu olisi? Miten ja missä tämä ”apukätenä toimiminen” todellisuudessa tapahtuisi? Miten tämä ”sujuva siirtyminen” varmistettaisiin? Kuka toimisi esittelijänä?

Edunvalvontaa toki tarvitaan, ja sitä yrittää tehdä parhaan kykynsä mukaan virkamiesjohto ja keskeiset poliittiset päättäjät. Hyvinvointialueen ylisuureen hallintoon valittujen pitäisi myös kyetä pitämään seutukunnan puolta, vaikka se kaikessa Kuopio-vetoisuudessa äärimmäisen hankalaa onkin.

Kaupunginhallitus saa koko ajan ajantasaista tietoa hyvinvointialueen tilanteesta ja asioiden valmistelusta. Siten se toimii kyllä seurantaryhmänä.

Jo tässä vaiheessa voi todeta että alku ei lupaa hyvää. Lääkärikuljetukset on vain yksi esimerkki jo esiin tulleista hyvinvointialueen ja seutukuntien näkemyseroista.

Eli voin todeta, että kyllä seurataan – ja lähinnä kauhulla.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen jäsen (kok.)