Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuljetus on ollut ratkaisevaa Varkauden hyvälle lääkäritilanteelle

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen päätöksellä Varkauden kaupunki ei voi jatkaa sote-henkilökunnan hyväksi havaittua kuljetusta, kun vastuu varkautelaisten sosiaali- ja terveyspalveluista kuuluu jatkossa Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Pohjois-Savon soten hallituksessa (7.12.) asia lopullisesti sinetöitiin siten, ettei uusi työnantaja tule tätä kyytiä järjestämään. Kokouksessa asiasta oli käyty keskustelua ja äänestys.

Kuopiolainen Markku Rossi (kesk.) esitti vielä keskustelua Varkauden kanssa ennen päätöksen tekoa, ja esitys sai kannatusta leppävirtalaiselta Aino Kanniaiselta (kesk.) ja kuopiolaiselta Hannu Kokilta (sd.).

Varkauden alueen edustajat Kati Hynninen (kok.) ja Hannu Tsupari (sd.) eivät ole aluehallituksessa. He kuitenkin ovat aluevaltuuston puheenjohtajistossa ja heillä on läsnäolo- ja puheoikeus aluevaltuustossa. Miksi varkautelaiset edustajat, jotka kyydin merkityksen ovat varsin hyvin vuosien ajan tienneet, eivät olleet asiaa puolustamassa kokouksessa, jossa asia käsiteltiin?

Asiasta oli äänestys, jossa valmistelijan esitys voitti 6-4, ja työmatkakyydit Varkauteen menetetään.

Asia on meille lääkärikunnalle ollut erittäin merkittävä. Se on ratkaiseva asia ylipäätään sille, että Varkauteen on saatu lääkärikuntaa asioita hoitamaan. Vuosia olemme kulkeneet Kuopiosta Varkauteen päivittäin tällä kyydillä.

Nyt suuri osa kyytiä jatkuvasti käyttävistä lääkäreistä (yleislääkärit ja erikoislääkärit), hammaslääkäreistä, psykologeista, fysioterapeuteista ovat aktiivisesti alkaneet suunnitella jatkossa työskentelyä muualla, mikä johtaa merkittävään osaajapulaan Varkaudessa.

Erityisesti ongelmana on sen hiljaisen tiedon katoaminen, mitä pitkät hoitosuhteet ja alueen palvelutarjonnan tuntemus tuovat. Harmillista tässä tilanteessa on se, että vuosien ajan järjestelmällisesti ja tuloksellisesti tehty rekrytointityö valuu hukkaan.

Kyytimatkan kustannuksella ei saada palkattua edes yhtä keikkalääkäriä vuodeksi työhön, nyt sillä on kulkenut säännöllisesti yli 20 pysyvää ammattilaista. Lisäksi vuosien aikana Varkauden palvelut ovat hioutuneet hyvinkin saumattomaksi ja erikoissairaanhoidon sekä perustason hoidon yhteistyö on ollut poikkeuksellisen sujuvaa.

Pysyvien lääkäreiden ja erityisesti erikoislääkäreiden (myös yleislääketieteen erikoislääkärit) lähtiessä, nuorempien kollegoiden koulutus alueella loppuu, jolloin myöskään erikoistuvat lääkärit eivät saa palveluita alueelta. Järjestelmän rakentaminen uudelleen lääkäreiden lähdettyä on edellisen kerran jälkeen vienyt reilun kymmenen vuotta.

Erikoislääkäri, yleislääketiede

luottamusmies, Lääkäriliitto,

Varkauden kaupunki