Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kati Hynninen | Sote-kyydit: Vastuunkantaja pitää löytyä sieltä, minne vastuu on määrätty

Kaupunginhallituksen maanantain kokouksessa Juha Soininen (sd.) esitti, että Varkauden kaupunki varaisi 100 000 euron määrärahan niin kutsuttuihin sote-kyyteihin ensi vuodelle. Äänestyksessä voitti kaupunginjohtajan pohjaesitys, jossa määrärahaa ei lisätä talousarvioon.

Haluan tuoda esille muutaman noston asiaan liittyen. Varmasti kukaan ei vastusta sitä, että sote-osaajien työskentely Varkaudessa varmistetaan.

Olemme kuitenkin tilanteessa, että maan hallituksen esityksestä on päätetty Suomen hyvinvointialueuudistuksesta, jonka myötä uudella tavalla organisoitu toiminta alkaa 1.1.2023. Uudistuksessa sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta aloittaville hyvinvointialueille, meidän alueella siis Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueille tapahtuu muutoksia myös rahoituksessa eli verotuksessa. Kunnat on uudistuksessa velvoitettu alentamaan kunnallisveroa, jotta vaikutus kokonaisveroasteeseen pysyy neutraalina valtion lisätessä tulojaan kiristämällä valtionverotusta.

Minun oikeustajuni mukaan vastuunkantaja pitää löytyä sieltä, minne vastuu on lain mukaan määrätty. Sotepalveluiden järjestämisessä ja rahoittamisessa siis hyvinvointialueille.

On vallinnut poliittisesti yksimielisyys palveluiden turvaamisesta koko alueella.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen päätöksenteossa ja valmistelussa on vallinnut poliittisesti hyvin yksimielinen näkemys palveluiden turvaamisesta koko hyvinvointialueella. Strategian valmistelussa on palveluiden osalta määritetty erityistason palvelupisteiden sijaitseminen Iisalmessa, Varkaudessa ja Kuopiossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen jatkumista Varkaudessa ja lisäksi erikoissairaanhoidon vastaanottojen jatkumista palvelemassa alueen asukkaiden tarpeita Varkaudessa.

Varmistaakseen palvelut hyvinvointialueella laajasti, joutuu hyvinvointialueen valmistelijat esittämään ja päättäjät päättämään, hyväksi havaittujen toimenpiteiden jatkumisesta ja keksimään uusiakin keinoja osaajien saamiseksi alueen kaikkiin palvelupisteisiin.

Kyllä nämä toimenpiteet on rahoitettava hyvinvointialueen budjetista eikä kuntien, uudistuksen myötä jo pienentyneestä, rahakirstusta.

Lisäksi haluan täydentää tietoa siitä, kun on kerrottu Pohjois-Savon hyvinvointialueen todenneen, että se ei aio kuljetustukea maksaa. Varkauden kaupunginhallitus on lähettänyt Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallitukselle osoitetun kirjeen, jossa vedotaan kyydin säilyttämiseksi keskeisenä toimenpiteenä turvaamassa osaajien liikkuminen Kuopiosta Varkauteen.

Syystä tai toisesta, aluehallitukselle osoitettu kirje jäi pyörimään viranhaltijan pöydille ja toteamus ”tukea ei makseta” ei siis edusta hyvinvointialueen kantaa, vaan on yksittäisen, toki keskeistä roolia valmistelussa kantavan, viranhaltijan / johtoryhmän mielipide.

Vaikuttamistyön ansiosta olemme kuitenkin saaneet varmistettua, että Varkauden huoli kyydin jatkumisesta tulee myös hyvinvointialueen palveluiden järjestämisestä vastuun kantavan päätöksentekoelimen tietoon.

Toivoa saattaa, että käytössä olevat hyvät keinot saada osaava työvoima pysymään ja liikkumaan Pohjois-Savossa ennemminkin kopioidaan laajemmin käytettäväksi kuin että lakkautettaisiin yhdenvertaisuuteen viitaten.

kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.), Pohjois-Savon Hyvinvointialuevaltuuston 1. varapuheenjohtaja