Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.11.2022 Riikinnevan alue kehittyy uusiutuvalle energialle

Vuosi sitten julkistettu ajatus valmistaa Leppävirralla nestemäistä biokaasua raskaan liikenteen polttoaineeksi näyttää etenevän, kun lähialueen viljelijät ovat lähteneet alustavasti mukaan ja ovat valmiit toimittamaan tuotantoon tarvittavan määrän peltobiomassaa. Käytännössä tämä tarkoittaa heinää ja olkia. Lisäksi tiloilta tarvitaan karjanlantaa. Biokaasun raaka-aineeksi tulee myös Riikinvoiman jätevoimalle kotitalouksista tulevaa biojätettä. Niin pitkälle ei lajittelussa ole päästy, etteikö sekajätteen mukana olisi kompostoituvaa ainesta, mikä ei taas sovellu Riikinvoiman laitoksella poltettavaksi.

Laitoshanke ei ole ainoa lajissaan, vaan Suomessa on enemmän tai vähemmän suunnitteluasteella ainakin kolme vastaavaa. Kotimaiselle ekologiselle polttoaineelle nähdään kasvavat markkinat, ja maailmantilanne näyttää avaavan niitä lisää. Joroisissa omasta laitoksesta luovuttiin ainakin toistaiseksi, kun lähelle Leppäviralla on tulossa.

Leppävirralle on onnellinen sattuma, kun Keski-Savon kuntien jätelaitos sijaitsee pitäjän eteläosissa. Pitkään puhuttiin vain kaatopaikasta, jota Leppävirta ei markkinoinnissaan halunnut muistella. Nykyisin varmaan jo haluaa. Alueella on Itä-Suomen ensimmäinen kaukolämpöä tuottava jätteenpolttolaitos Riikinvoima, jonka ympärille on kehittymässä muutakin merkittävää energiatuotantoa. Joroisten puolelle alueelle on suunnitteilla tuulipuisto.

Alueen mahdollisuuksien löytäjä on kuitenkin Varkauden kaupunki, joka oli alunperin valmis hyödyntämään voimalan tuottaman lämpöenergian kaukolämpöverkostossaan. Jos keskisavolaista jätettä ei nyt poltettaisi Riikinnevalla, niitä rahdattaisiin jonnekin muualle poltettavaksi eikä alue olisi lähtenyt kehittymään erilaiseen uusiutuvaan energiatuotantoon.

Riikinvoiman voimala ja logistiset yhteydet puolestaan tukevat Wega Groupin biokaasuhanketta ja lisäksi vielä suurempaa metaanihanketta. Biokaasun käyttö Suomessa on jäänyt Suomen liikenteessä vähäiseksi, myös onnettoman jakeluverkoston ansiosta. Nyt on näköpiirissä kasvun aikakausi.