Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 27.11.2022 Varkauden pitää ratkaista neljän vanhan koulurakennuksen kohtalo

Ukrainan ja ehkä myös muiden maiden pakolaisten määrän kasvu tuo koulujen ja päivähoidon tilatarpeisiin haasteita. Varkauden vastaanottokeskus avautuu näillä näkymin jo ennen vuodenvaihdetta. Suurin osa jopa noin sadasta tulijasta on ukrainalaisia ja heistä taas todennäköisesti iso osa lapsia. Ukrainaista on tullut maahan eniten äitejä lastensa kanssa.

Tähän mennessä Varkauteen on jo tullut suurin piirtein saman verran ihmisiä.

Uudessa ja kuormittavassa elämäntilanteessa oleville lapsille ja nuorille laadukas päivähoito ja koulu ovat tietenkin hyvin tärkeä asia. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka kauan Ukrainan tilanne jatkuu tällaisena, milloin ihmiset pääsevät palaamaan kotimaahansa ja kuinka moni haluaa palata. Käytännössä siis Varkauden kaupunki vastaa tuntuvaan palvelujen tarpeen kasvuun, joka saattaa taas yllättäen kääntyä laskuun. Tilanne on kieltämättä haastava.

Ehkä jotkut ukrainalaiset jäävät Varkauteen ja kääntävät osaltaan kuihtuvia väestötilastoja paremmalle tolalle. Ainakin kouluverkkoa selvitellyt työryhmä uskoo, että Lehtoniemi-Repokangas-alue tarvitsee kokonaan uuden koulun vuosikymmenen lopussa.

Sinällään ei ole ollenkaan yllätys, että työryhmä päätyi uuteen kouluun ja vielä suurin piirtein nykyisten koulujen puoliväliin. Ratkaisua, kumpi koulu jää ja kumpi lähtee poliitikot olisivat ehkä joutuneet ratkomaan vielä pitkään ja hartaasti. Jos suunnitelmat toteutuvat, Varkauden kaupungin pitää ratkaista neljän nykyisen koulurakennuksen kohtalo: Luttilan, Puurtilan, Repokankaan ja Lehtoniemen. Onneksi edes Könönpellon koulu kelpaa peruskorjattavaksi.