Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aino Kanniainen Ihmisen lapsuus on tärkein suojelun kohde

Vietimme Lasten oikeuksien päivää sunnuntaina 20.11.2022. Tämän vuoden Lapsen oikeuksien viestinnän teema on lapsen oikeus turvallisuuteen.

Lasten oikeudet ovat vanhempien velvollisuus. Turvallisuus on kaiken hyvinvoinnin perusta.

Erityisesti viime vuosien koronapandemia ja nyt Ukrainan sota ovat havahduttaneet siihen, että turvallisuus ei ole itsestäänselvyys. Samoin lisääntyneet lasten- ja nuorten mielenterveysongelmat ja muut turvallisuusuhat ovat vahva signaali, jonka taustalla on varmasti monia tekijöitä.

Olemmeko yhteiskuntana unohtaneet kaiken kehittämisen ja uudistamisen keskellä jotakin perustavanlaatuista? Elämmekö liian hektistä aikaa, joka ei riittävästi tue vanhemmuutta ja lasten kasvurauhaa?

Positiivareiden sivuilla oli lause: ”Joskus olemme niin innokkaina antamassa lapsillemme sitä, mitä emme itse saaneet, että unohdamme antaa heille sitä, mitä meillä oli”. Muistetaanhan antaa edelleenkin riittävästi aikaa leikille ja läsnäololle?

Lapsuudessa rakentuva perusturvallisuus luo perustaa ihmisen koko elämälle. Lastenkirjailija Inkeri Karvonen on sanoittanut hyvin: ”Ihmisen lapsuus on tärkein suojelun kohde”.

Itselleni hyvin merkittävä ja koskettava kohtaaminen viikonloppuna oli osallistuminen nuorteniltaan, jossa oli noin 50 osallistujaa 15 vuodesta ylöspäin. Keskusteluissa luotasimme onnellisen elämän osatekijöitä ja kiitollisuuden aiheita sekä tulevaisuuden näköaloja.

Nuorten puheissa nousivat esille perheen, läheisten, ystävien ja turvaverkon merkitys sekä kiitollisuus siitä, että on saanut syntyä Suomeen. Myös tieto, että omalla elämällä on merkitys ja ei jää yksin asioiden kanssa, luovat turvallisuutta.

Nuoret kuuntelevat ja keskustelevat silloin, kun he kokevat tulevansa kuulluksi. Heillä on paljon raikkaita ja viisaita ajatuksia. Eri ikäisten välinen vuoropuhelu on rikastuttavaa puolin ja toisin.

Edellisen viikon aikana sain käydä myös Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hankkeen järjestämässä virkistyspäivässä Leppävirran Kotalahden kylätalolla. Osallistujia oli lähes 40. Keskustelimme hyvinvointialueen palveluista. Moni toi esille myös kiitollisuutta kuinka ammattilaiset ovat kartoittaneet ja huolehtineet heidän palveluntarpeistaan.

Toki sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueen hoidettavaksi herätti myös monia kysymyksiä, joihin kyllä vastaus löytyi ja löytyy. Tuntemattoman kirjoittajan runon sanoin: ”Kohtele minua hyvin, sitten kun en enää muista nimeäni. Sitten kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen… Antakaa minulle arvokas vanhuus.”

Hyvinvointialueen valmisteluun ja toiminnan aloitukseen 1.1.2023 liittyy ymmärrettävästi paljon kysymyksiä, työtä, selviteltäviä ja tarkennettavia asioita. Onnistuaksemme uudistuksen tavoitteessa kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä Pohjois-Savossa on pidettävä vahvasti mielessä seuraava lause.

Turvallisuus on kaiken hyvinvoinnin perusta kautta koko elämänkaaren. Ennaltaehkäisevään työhön sijoitetut eurot tuovat niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä moninkertaisimman tuoton. Kun apua haetaan, sitä on tarjottava ja saatava mahdollisimman nopeasti.

Hyvinvointialueen eri tehtävissä oleville toivotan voimaa ja viisautta nähdä ja kuulla suurten kokonaisuuksien paljouden keskellä myös ruohonjuuritasolta tulevat tarpeet.

Kirjoittaja on psykoterapeutti, hyvinvointialuevaltuutettu ja -hallituksen jäsen, asiakaskokemusjaoston puheenjohtaja (kesk.) Leppävirralta.