Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 23.11.2022 Synkkä aika vaatii hyviä ajatuksia ja valoa pimeyteen

Loppusyksy ja marraskuu ovat monille vaikeaa aikaan, kun pimeys uhkaa vetää mielenkin matalaksi. Kuluneet koronavuodet ja niitä seurannut sota Ukrainassa ovat olleet omiaan lisäämään hätää ja ahdistusta. Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että monen talous on nyt todella tiukalla: Energian hinta huitelee pilvissä eivätkä hinnat ole nousseet tätä tahtia vuosikymmeniin.

Juuri näinä aikoina tarvitaan valoa pimeyteen. Konkreettisesti siitä saatiin nauttia viime viikonloppuna, kun kolmatta kertaa Koivikkopuistoon syttynyt Taikametsä houkutteli polut täyteen kulkijoita.

Juuri synkkinä aikoina pitää tehdä näkyväksi, että elämässä on aina myös jotain hyvää ja kaunista.

Samalla asialla ovat Varkauden kaupungin nuorisopalvelut, nuorten mielenterveyspalvelut ja Savon Mielenterveysomaiset – Finfami ry, jotka keräävät kaupunkilaisilta kauniita lauseita. Niiden pohjalta ensi kevään aikana maalataan ja työstetään kuvia, jotka puolestaan ovat mukana Hyvän mielenosoituksessa toukokuun 24. päivä (WL 23.11.).

Lauseita voi jättää laatikoihin, jotka löytyvät kirjastolta, uimahallilta, kaupungintalolta, Navitaksesta, Mielituvalta, Nuorten Talolta, Varkauden Teatterilta, hyvinvointikeskus Aallosta ja Waltterin koululta sekä sähköisesti kaupungin nettisivujen kautta.

Kauniiden lauseiden kerääminen on osa marraskuun lopun mielenterveysviikkoa. Tapahtuman järjestäjät muistuttavat, kuinka juuri synkkinä aikoina pitää tehdä näkyväksi, että elämässä on aina myös jotain hyvää ja kaunista.

Hyvien asioiden tuominen esiin on myös mielenterveystyötä, jossa oikeaan aikaan saatu tuki voi estää pieniä ongelmia kasvamasta suuriksi. Mielenterveysviikko muistuttaa osaltaan asiasta, joka ei vieläkään ole kaikille selvä: kenen tahansa mielenterveys voi joskus horjua siinä kuin fyysinenkin terveys. Sekä mielen että ruumiin terveyttä voi edistää ja sairauksista voi toipua.