Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ari Saavalainen | Eduskuntavierailusta jää syvä kunnioitus demokratiaa kohtaan

Maailman ollessa kovassa turbulenssissa kriisistä toiseen, on yhteiskuntien pysyttävä pyörimässä tavalla tai toisella. Vaalit hämmentävät aina mediassa, mutta kuitenkin normaaliin elämään näillä onneksi on harvoin vaikutusta. Näin ainakin meillä demokratisissa yhteiskunnissa on onneksi, jossa vaalit tulevat suht tiheään ja valta ainakin näennäisesti vaihtuu.

Tällä viikolla pääsin ottamaan ensimmäisiä askeleita haaveprojektissani ”kuusikymppisenä eduskuntaan”. Pääsin tutustumaan eduskuntataloon ja seuraamaan hetken kansanedustajan työtä.

Joku outo piirre itsessäni on pakko olla, kun jaksan innostua niin televisiotuotteena kuin livenä myös varsinaisesta salityöskentelystäkin, joka loppujen lopuksi taitaa olla meitä äänestäjiä varten tehtyä hienoa viihdettä. Varsinainen valmistelu ja vaikuttaminen tapahtuu aivan muualla.

Monia maailman parlamentteja kun on päässyt vierailemaan, niin vaikutuksen tekee joka kerta se, kuinka historia on läsnä päätöksentekopaikalla ja tietty arvokkuus huokuu jokaisesta asiasta niin salissa kuin ympäristössä. Kulissien takana minuuttiaikataulut ja loputtomat valmistelut vievät kuitenkin aikaa todella paljon, joka ei meille kansalaisille juuri näy.

Ainainen kompromissien hakeminen on johtanut siihen, että asioiden käsittely vie aikaa suhteettoman paljon, ja lopputulos voi usein olla sellainen, että kukaan ei lopulta ole lopputulokseen tyytyväinen.

Tällä hetkellä oma kärsivällisyys ei riittäisi tähän vatvomiseen, ja ehkä sen vuoksi hyvä vielä hetki totutella tähän politiikan maailmaan. Näen tärkeänä luoda kannuksia ja tehdä asiat niin, että jos tavoite joskus toteutuu, niin silloin olisi jotain annettavaakin ja kokemusta päätettävistä asoista.

Useat ikätoverini tuntuvat halunneen oikaista monta juttua ja ovat nyt valtakunnan piikkipaikoilla. Ehkä heillekin tästä joku kokemus jää, mutta kuluttavuuden vuoksi en usko, enkä toivo, että he vuosikymmeniä itseään tuossa vedättävät. Raastava julkisuus ja jatkuva kompromissien etsintä jättää varmasti jälkensä.

Jos kunnat pohtivat usein vetovoimansa kanssa, niin uskon varmasti politiikassakin näin olevan. En tunne ketään kaveria, kuka haaveilisi ja valmistautuisi samalla tapaa systemaattisesti vastaavaan. Toki on ketkä haaveilevat ehdokkuudesta ja lähtevät jopa ehdokkaaksi vajavaisella valmennuksella.

Kansansuosion saavuttaminen on kuitenkin se ensimmäinen askel, jotta vaikuttamistyötä käytännössä pääsee edes jollakin tasolla tekemään.

Se, mitä vierailusta tulevalla työpaikalla jäi ensimmäisellä kertaa käteen, on syvä kunnioitus meidän demokratista järjestelmää kohtaan. Jokainen tuleva edustaja on vapailla vaaleilla ja kansan valitsema.

Jokainen vaikuttaja on osa historianketjua, jota on rakennettu maassamme jo toistasataavuotta, ja rakennustyö jatkuu edelleen. Loppujen lopuksi maassamme moni asia on erittäin hyvin. Se, miksi tuohon rumbaan kukaan haluaa, hänelle pitänee olla erittäin hyvä visio siitä, mitä voisi tehdä tälle kansalle vielä paremmin ja oikeudenmukaisemmin.

Onnea kaikille rohkeille ehdokkaille ja aktiivista osallistumista meiltä seuraajilta!

Kirjoittaja on Suomen nuorkauppakamarin edellinen kansallinen puheenjohtaja.