Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 17.11.2022 Ukrainan lapsilla on oikeus turvallisuuteen

Parhaillaan vietetään lasten oikeuksien viikkoa. Viikon teemana on tällä kerralla lapsen oikeus turvallisuuteen. Teemaviikon tavoitteena on edistää jo vuonna 1990 voimaan tullutta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Vaikka Varkaus ei olisi lasten loppuelämän kotipaikka, se toivon mukaan on paikka, josta heille jää hyvät muistot.

Lasten turvallisuus on asia, joka on meilläkin saanut kokonaan uudenlaisia sävyjä kuluvan vuoden aikana. Suomeen on tullut tuhansia ja myös Varkauteen kymmeniä ukrainalaisia lapsia, jotka hakevat nimenomaan turvallisuutta. On vaikeaa kuvitella itseään äidiksi tai isäksi, jonka pitää selittää lapsille, miksi heidän täytyy jättää oma koti ja omat ystävät, harrastukset ja kenties myös isovanhemmat. Ehkä perheen isä jää kotimaahan rintamalle. Miten tällaisessa tilanteessa kykenee pitämään yllä lapsen turvallisuuden tunnetta ja luottamusta?

Maailmalla on sodittu aina ja koko ajan. Ukrainalaisten äitien ja lasten hätä ei ole tullut todeksi vain järkyttävistä uutiskuvista vaan myös siitä, että sodan jaloista paenneita on jo paljon keskuudessamme eikä pakolaisvirralle näy loppua.

Lapsen oikeuksien sopimus ja kansallinen lainsäädäntö velvoittavat huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa. Ukrainalaiset ovat saaneet hyvää kohtelua ja voi vain toivoa, että se sellaisena myös jatkuu. Erityisesti lapset ovat ansainneet kaiken tuen, avun ja myötätunnon, joka heille voidaan tarjota. Vaikka Varkaus ei olisi heidän loppuelämänsä kotipaikka, se toivon mukaan on paikka, josta heille jää hyvät muistot. Sellaisessa paikassa on mukavan kodin, hyvän koulun, ystäviä ja harrastuksia – kaikkea sitä, minkä he joutuivat jättämään määrittelemättömäksi ajaksi omaan kotimaahansa. Lapsilla on upea kyky selvitä vaikeistakin koettelemuksista, ja me voimme siinä auttaa monin tavoin.