Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kati Hynninen | Liikkuminen tänään tuo säästöä huomenna

Joroisten kunnanjohtaja Jaakko Kuronen nosti ansiokkaasti esiin kirjoituksessaan (Warkauden Lehti 12.11.) lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamisen kaikille perheille.

Joroisten malli täydellisestä maksuttomuudesta tilavuokrien osalta on ehkä liian kunnianhimoinen tavoite kerralla pureskeltavaksi laajemmin, mutta ajatus on erinomainen ja tarkoitusperä hyvä. Joroisissa on ansiokkaasti onnistuttu luomaan järjestelmä, jossa lasten ja nuorten harrastamisesta ei peritä tilavuokria, mikä varmasti tuntuvasti helpottaa pieni- ja keskituloisten perheiden arjen ahdinkoa, ja on toki mukava etuus suurempituloisillekin.

Realistinen tavoite on mielestäni jossakin nykyisten, usein kohtuuttomien kustannusten ja ihanteen, maksuttomuuden, välissä.

Kuronen käytti kirjoituksessa itsekin usein viljelemääni ”pitkässä juoksussa” termiä, joka on tässä avainasia. On päivänselvää, että tämän päivän liikkuva ja harrastava lapsi on huomisen terveempi aikuinen. Tämän päivän aktiivinen aikuinen on huomisen paremmin voiva ikääntynyt.

Terveempi ja hyvinvoiva väestö tuottaa ajan myötä valtavat säästöt, niin kunnan, hyvinvointialueen kuin valtionkin tasolla. Hyvinvoinnin edistämisessä peli vaan täytyy osata pelata fiksusti.

Puhumme paljon ennaltaehkäisystä ja hyvinvoinnin edistämisestä, mikä on jatkossakin kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen haaste, mutta uskallammeko satsata tähän tarpeeksi?

Kiitos kunnanjohtaja Kuroselle, että haastoit meidät kaikki pohtimaan, sanan varsinaisessa merkityksessä, elintärkeää asiaa.

Olen valmis kannattamaan radikaalejakin esityksiä lasten ja nuorten liikunta- ja muun harrastustoiminnan turvaamiseksi ja mahdollistamiseksi kaikille, kaikissa niissä päätöselimissä, missä olen nyt ja tulevaisuudessa asioista päättämässä!

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Pohjois-Savon Hyvinvointi- aluevaltuuston 1. vpj., eduskuntavaaliehdokas (kok.)