Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johanna Aho | Tehtaan koulun ja ympäristön kehitys on satsaus Varkauden tulevaisuuteen

Mistä Varkauteen väkeä ja vetovoimaa? Teknologiaa, investointeja ja insinöörejä, palkkatyöläisiä ja työpaikkoja, työ tuo pöytään ruisleipää ja ruisleipä on elämän ydin. Onko? Riittääkö raaka ruisleipä?

Jos elämä looppaa joka päivä työpaikalta lähikaupan kautta sohvaperunaksi Sohvaperunoita katsomaan, onko sillä väliä mikä kaupunki ikkunan eteen vedettyjen verhojen taakse piirtyy?

Entä miten helposti löytyy niin pitkäaikaista pestiä, että se sitoisi vuosiksi samaan kaupunkiin? Nykytyösuhteet tuppaavat olemaan määräaikaisia ja vaihtuvia verrattuna aiempien ikäpolvien mahdollisuuksiin löytää työstä paikallaan pitävä pysyvyys. Nähty on myös, ettei pysyvämpikään pesti riitä sitomaan paikkakunnalle silloin, kun toisaalla aukeaa väylä CV:n noususuhdanteeseen.

Mikä siis juurruttaa, jos pelkkä työ ei autuaaksi teekään?

Vain pari vuotta takaperin odotin reissatessani jo etukäteen kahvilakäyntejä. Kahvilakulttuuri, hetki cappuccinon ääressä, oli luksus, jota ei kotikaupungissa kokenut. Varkautelainen valikoima oli juhlamokkaa munkilla arkisin ennen viittä.

Nyt tilanne on toinen, kiitos Gaffer Cafen, joka ensimmäisenä korjasi puutteen sekä erikoiskahveista että pidemmistä aukioloajoista. Nyt voin hakea marraskuun hyhmässä mielenterveyttäni ylläpitävän takeaway laten jo useammastakin paikasta big city style kuin Sinkkuelämän Carrie, eikä tarvitse lähteä kotikaupunkia kauemmas.

Ihmiset tarvitsevat muutakin kuin peruspullaa pitimikseen. Elanto on saatava, mutta se mitä teet vapaa-ajalla, on vähintään yhtä tärkeää. Välitä, vaikuta, viihdy! Jos kaupungissa ei ole mielekästä tekemistä, kokemista, ihmissuhteita ja yhteisöjä minne kiinnittyä, jäävät sidokset löyhiksi ja missä silloin on viihtyvyys?

Kaupunki, joka koostuisi pelkästään introverteistä työmuurahaisista olisi tehokas, mutta ontto. Me olemme ihmisiä, emme vain tulosta korporaatioille tahkovia työkoneita.

Ja mikä saisi turistit pysähtymään tänne ohikulkiessaan? Mihin viet vieraasi? On syytä arvostaa vahvaa teollisuuttamme, mutta en veisi katsomaan tehtaan porttia sen enempää kuin vielä hetki sitten Varkauden nähtävyydeksi listattua Puurtilan siltaakaan. Paikkakunnan vetovoima löytyy niistä omintakeisista paikoista, joita ei löydy muualta. Kesäkahvilat, puutalokortteerit, taide ja tapahtumat.

Tajuammeko millainen helmi meillä Vanhan Varkauden alueella odottaa käyttöönottoa ja hyödyntämistä? Jos haluamme olla ”ihan omanlaisia” meidän on myös panostettava siihen, mikä Varkaudessa on aidosti omanlaista.

Ja mikä muu sitä onkaan, kuin Vanhan Varkauden alue, missä itsekin asun, toimin pienyrittäjänä – ja viihdyn! Tekijöitä löytyy, tukijoita tarvitaan, jotta alue saadaan kukoistamaan - ja samalla tuottamaan, niin kaupungin, yrittäjien kuin asukkaidenkin eduksi moninaisin tavoin. Myös niillä tavoin, jotka näkyvät numeroina paperilla.

Aika toimia on kuitenkin nyt. Vetovoimakeskuksen keskittäminen Tehtaan koululle ja ympäristön valjastaminen täyteen potentiaaliinsa on välttämätön satsaus Varkauden tulevaisuuteen