Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jere Räisänen Moni asia on ollut uudessa maassa vaikeaa, moni mielenkiintoista ja ilahduttavaa

Kirjoitin viimeksi Warkauden Lehteen toukokuussa 2022 ja kerroin tarinaani lapsuuden sielunmaisemistani Siitinselän rannoilta. Polveilin tarinassani myös talviverkoilta tulleeseen Ankeriaaseen ja sen elämän eri vaiheisiin ja, kuinka Ankeriaan lailla myös me ihmiset, organisaatiot ja jopa maat käymme läpi matkaa, muodonmuutoksia ja uusia vaiheita.

Omalla tavallani koitin tuolla tekstillä pohjustaa tätä kirjoitustani. Toukokuussa kaikki tämänhetkinen oli vielä epävarmaa, mutta olin kuitenkin jo luvannut töissä työkavereilleni, että jos yrityksen tarpeet sitä vaativat, niin olen käytettävissä ja valmis muuttamaan perheeni kanssa Suomesta Ruotsiin.

Kesäkuussa allekirjoitimme kauppakirjan, jonka myötä asiat alkoivat sitten konkretisoitumaan. Ostimme Ruotsista yrityksen, joka työllistää melkein 150 ihmistä ja sinne tarvittiin joku luottomies Suomesta rinnalla kulkemaan uusien työkavereiden kanssa läpi integraatioprosessin ja pohjustamaan tulevaisuuden kasvusuunnitelmia maassa.

Kesäloman aikana käytiin tutustumassa paikkoihin ja elokuussa pakattiin muuttokuorma autoomme ja muutettiin Örebrohon. Olen koko ikäni, kohta 40 vuotta, asunut aina Suomessa, joten tämä muutto on tuonut tullessaan jos jonkinlaista uutta järjesteltävää ja selvitettävää. On paperitöitä sosiaaliturvatunnusten hakemisesta Suomen ja Ruotsin jääkiekkoliittojen kanssa siirtosopimuksen tekoon ja lasten koulu- ja tarhapaikkojen hakemiseen.

Ensimmäiset puolitoista kuukautta asuimme viiden hengen perheenä yhdessä huoneessa. Sen jälkeen varsinaisen asunnon saaminen tuntui erittäin hyvältä.

Rakas koiramme kuoli reilun viikon uudessa maassa olon jälkeen – sairaskohtaukseen matkalla eläinlääkäriin – farmari Volvomme takakonttiin. Meidän koti kaipaa hännänheiluttajaa.

Moni asia on ollut uudessa maassa vaikeaa ja moni asia tosi mielenkiintoista ja ilahduttavaa. Piti elää melkein 40 vuotta, että alkoi ajattelemaan, että toisen kotimaisen kielen hallinta voisi olla itse asiassa ihan hyvä juttu ja nyt, kun kovan viimeaikaisen opiskelutyön jälkeen pärjää jo jonkin verran tilanteissa ilman tukeutumista englannin kieleen, asia tuntuu tosi hyvältä.

Johtamisen kannalta eräitä tärkeimpiä periaatteitani on, että pitää kävellä niin kuin puhuu. Lisäksi ainakin omalla kohdallani oppimisen kannalta yleisesti ajattelen, että tekemällä ja kokemalla lopulta asiat vasta oppii. Lisäksi sanoisin, että asioiden aikaansaaminen ja tekeminen on oikeastaan yrittäjän hommassa erittäin tärkeää. Toistuvasti pitää mennä epämukavuusalueelle ja siellä kai sitä oppia juuri tarttuukin.

Toisaalta vaikeiden asioiden tekeminen yhdessä on myös erinomainen tapa yhdistää ihmisiä ja ryhmäytyä. Mielestäni yksi parhaita keinoja esimerkiksi oppia tuntemaan uusia työkavereita ja rakentaa yhdessä luottamusta ihmisten välille on se, että tekee yhdessä haastavia asioita ja saa aikaan yhdessä arvokkaita tuloksia ja mieleenpainuvia kokemuksia.

Warkaus on lopulta ympäristönä pullollaan kansainvälistymismahdollisuuksia työelämässä ja hyvä paikka ponnistaa myös yrittäjänä maailmalle.

Mainittakoon, että saatiin muuten juuri ensimmäinen tilaus Suomesta tänne Ruotsiin meidän AB:lle. Jäljet johtavat Pirtinvirran rannoille.

Kirjoittaja on Ecoline Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja.