Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.11.2022 Miksi Varkauden seurakunnan asiat eivät herätä keskustelua?

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään tiistaina. Toivottavasti seurakuntalaiset ovat hereillä, sillä paikallisesti seurakuntavaalit eivät ole herättäneet ehdokkaissa intoa julkiseen keskusteluun. Warkauden Lehden palstoilla on julkaistu viime viikkoina kyllä vasta ensi keväänä olevien eduskuntavaalien ehdokkaiden kirjoituksia mutta seurakuntavaalien ehdokkaiden kirjoituksia ei ole näkynyt.

Olisi hyvä, jos Varkauden seurakunnan tärkeä työ nousisi keskusteluun vaalien alla.

On pakko kysyä, miksi kirkkovaltuustoon pyrkivät eivät herättele keskustelua siitä, millaisena he näkevät Varkauden seurakunnan tilanteen, mitä seurakunnallista toimintaa he pitävät tärkeänä, mitä pitäisi kehittää ja mistä kenties luopua, os pakko on. Varkauden seurakunta on merkittävä toimija ja vaikuttaja. Olisi hyvä, jos tärkeä työ ja sen tulevaisuus haasteellisina aikoina nousisi julkiseen keskusteluun edes vaalien alla.

Mutta vielä ennättää. Ennakkoäänestys on 12. marraskuuta saakka ja varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta. Toivottavasti keskustelu herää ja innostaa seurakuntalaisia äänestämään. Valtakunnallisesti äänestysprosentti jäi viimeksi 14,4 prosenttiin ja siinä todellakin on kirimistä. Huolta kannattaa kantaa, miksi reilusti enin osa kirkon jäsenistä ei halua vaikuttaa oman seurakuntansa asioihin. Äänestäminen ei koskaan saisi olla vain harvojen käsissä.

Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heiniluoma toivoi pääkirjoituksessaan (12.1.2022), että niin ehdokkaat kuin äänestäjätkin olisivat kartalla siitä, millaisista asioista valitut henkilöt tulevat päättämään ja että ehdokkaat toisivat arvopohjansa selkeästi esille. Ehdokkaiden arvopohja onkin mukavasti esillä Suomen evankelisluterilaisen kirkon vaalikoneessa, johon jokaisella ehdokkaalla on ollut oikeus osallistua. Kaikki ehdokkaat eivät kyllä valitettavasti ole lähteneet mukaan vaalikoneeseen. Vaikka vaalikone ei ole täydellinen tapa kartoittaa, vastaako ehdokas omaa arvomaailmaa ja ajattelutapaa esimerkiksi kirkollisista palveluista ja muusta toiminnasta, se antaa hyviä suuntaviivoja.