Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.11.2022 Isojen tapahtumien ei saisi antaa kuolla

Varkauden seudun isojen tapahtumien tulevaisuus on valitettavan sumuinen. Sampea ja samppanjaa -festivaalin järjestäjät käyvät Varkauden kaupungin kanssa keskustelua siitä, miten tapahtuma voisi jatkua (WL 2.11.). Kustannusten nousu koskee suuressa määrin myös tapahtumia ja niiden järjestelyjä.

Samppareille myytiin viime kesänä noin 3 300 lippua. Tavoitteena oli silloin 5 000 myytyä lippua, mistä jäätiin reilusti. Edellisenä kesänä kaupunkifestivaali kokosi noin 4 000 kävijää. On vaikea arvioida, johtuiko kävijämäärän lasku tapahtuman ajankohdan siirrosta elokuulta heinäkuuhun, keleistä, koronasta, esiintyjistä vai jostain muusta.

Miten ihmiset saa liikkeelle?

Joka tapauksessa tapahtuman järjestäjä, Sawo Events Oy on nyt tehnyt kahdesti tappiota. Miinuksia on ymmärrettävästi vaikea sietää, kun kyseessä on vakiintunut tapahtuma eikä mikään uusi kokeilu, jonka nousu siiville pitää usein odottaa jonkin aikaa.

Joroisten Musiikkipäivät puolestaan sanoi irti yhteistyösopimuksensa Varkauden kanssa, koska konserttien järjestäminen Varkaudessa ei kannata (WL 2.11.). Varkauden kirkkoon ei seurakunnan linjausten vuoksi saa myydä lippuja niin kuin esimerkiksi Joroisten, Juvan ja Leppävirran kirkkoihin. Warkaus-sali on kallis eikä yleisö ole löytänyt tietään kunnolla pienempiin konserttipaikkoihin. Taloudellisista syistä musiikkipäivistä on tulossa ensi kesälle muutenkin pienimuotoiset eikä musiikki soi Varkaudessa.

Mielenkiintoista on nähdä, kuinka Joroisten Finntriathlonille käy. Viime kesänä kilpailijoita oli vain kolmisen sataa ja yleisöä sen myötä heikosti. Kilpailu teräsmiehistä- ja naisista on kovaa, ja Ironman-kisoilla on vetovoimaa. Toivottavasti puolimatkan SM-oikeus petraa tilannetta ensi kesänä.

Tilanteeseen on varmasti monta syytä. Kuntiakaan ei voi syyttää, sillä niin Varkaus, Joroinen kuin muutkin kunnat tukevat tapahtumiaan. Vaikka ne kaikki olisivat hyviä, on suuri sääli, jos isot, hienot ja eri kohderyhmiä tavoittavat tapahtumat alkavat kuolla pois. Onko vielä keinoja, miten liekkejä kyetään kasvattamaan, yhteistyötä lisäämään ja saamaan ihmiset liikkeelle?