Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raimo Pakarinen Kuuntelin buddhalaisen temppelin 108 kellon uuden vuoden lyöntiä

Kauko-Itä kutsui. Sain komennuksen pariksi kuukaudeksi Japaniin. Mihara oli asuinpaikkani noin 50 kilometrin päässä Hiroshimasta. Junamatkalla Tokiosta Miharaan näyttäytyi itse Fuji kaikessa majesteettisuudessaan.

Sain Mitshubisiltä työsuhdepyörän. Sillä työmatkani taittuivat vaivattomasti polkien. Tuolloin ei ulkomaalaisille vuokrattu autoa, vasemman puoleinen liikenne. Ryokanissa asuin, perinteinen japanilainen hotelli. Huoneessa tatami ja televisio, muutahan ei ihminen tarvitse, Japanissa.

Uusi maailma, ennen näkemätön. Käyräkattoisia taloja silmän kantamattomiin.

Aamiaisella oli kananmunalla höystettyä riisiä kakkaroiden kera. Tietyömiesten kanssa ahmimme päivän ensimmäistä ateriamme. Teetä palan painikkeeksi.

Minulle soiteltiin hotelliin, Raimoa kyseltiin. Puhelu ei tullut perille. Kerroin soittajalle, että täytyy kysyä, onko Raimo-san paikalla ja näin puhelut yhdistyivät viivytyksettä.

Vierailin Hiroshiman atomipommimuseossa taajaan, lähellä kun oli. Kauheudet konkretisoituvat kerta kerran jälkeen voimakkaammin.

Säteilyn haihduttama ihmisen varjo kiveyksessä oli karmea, muuta hänestä ei ollut jäljelle jäänyt. Museossa on pienoismalli kaupungista ennen ja jälkeen pommin. Pieni punainen isänsä löytämän lapsen pyörä oli museossa, leikkinsä olivat loppuneet.

Pyörälläni ajelin vuorille viikonloppuisin. Siellä Shinto-munkin kanssa ”keskustelimme”. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta ymmärsimme toisiamme sitäkin enemmän. Kirjoittipa vielä haikunsa kirjani takakanteen.

Kävin siellä baarissakin. Japanilaiseen tyyliin siellä ostetaan pullo hyllylle ja siemaillaan sitä tarpeen mukaan, viikoksi se riitti.

Kerran baaritiskillä vieressäni kuulin itsensä ”Humphrey Bogartin” kysyvän: ”How you are doing, sir”. Käännyin tuolissani! Kysyin, mistä olet englantisi oppinut. Oli katsellut kaikki Bogartin elokuvat kieltä oppiakseen. Oli kopioinut sieltä kaiken, aksenttia myöden.

Uusi kokemus oli ostaa kuuma maitokahvi automaatista kotimatkallani.

Pachinco pelihallit olivat aivan uusi tuttavuus. Halleja oli siellä täällä. Meteli ja meno oli korvia huumaava.

Minulla oli firman ostama lippu Shinkanse-luotijuniin. Sattui Japanin uusi vuosi vierailuni aikaan. Silloin kukaan ei tehnyt töitä. Junailin ympäri Japania viikon ajan. Kävin kuumissa lähteissä Bebbussa, Nagasakin kattilassa ja Kiotossa, jne. Japani päästä päähän tuli tutuksi.

Nagasagissa istuin hautausmaalla vuoren rinteellä. Katselin sieltä vuorten saartamaa kaupunkia ja ymmärsin amerikkalaisten halua kokeilla pommiaan täällä. Nagasagin a-bomb museo on vaatimaton, piilossa. Sitä siellä ei haluta muistella.

Eräänä aamuna Miharassa heräsin ryokanissani. Joku mukamas ravisteli minua hereille olkapäästä. Kyseessä oli Koben maanjäristys vuonna 1995. Asuin noin 500 kilometrin hypocentrestä. Hotelli ei luhistunut mutta pelko valtasi. Asuin hotellin alimmassa kerroksessa!

Aamulla töissä kertoilivat toisilleen tapahtuneesta ”japanilainen hymy” huulillaan. Tuolloin en vielä ymmärtänyt tuon ilmeen merkitystä.

Urheiluakin tuli ryokanissani televisiosta seurattua. Oli menossa sumopainin mestaruusottelut. Minulle tuli tutuksi kaikki mestariehdokkaat. Tiesin heidät nimiltään, opin säännöt. Jännitin otteluita kuin hiihtokilpailujamme konsanaan.

Oletteko koskaan kuulleet Wakanoharu III Masarusta? Minä olen.

Kerran Shinkanse-junani pysähtyi asemalle Kiotossa. Asemalaiturilla oli joukko kirkuvia tyttöjä. Ihmettelin, mistä on kysymys? Vilkaisin taakseni, siellä istui maan kuulu sumopainija kimonossaan musta tukka tanassa. Häntä nämä neitokaiset olivat odottaneet!

Japani on todella kiehtova kolkka. Uuden vuoden aikana syömäni kumiset katkaravut ja sitkeäksi nuijittu riisi (mochi) eivät olleet suurinta herkkuani mutta pakko niitä oli maistaa.

Kuuntelin buddhalaisen temppelin 108 kellon uuden vuoden lyöntiä, viimeinen lyönti tulee puolen yön jälkeen, vapauduin synneistäni.