Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.10.2022 Matkailussa tarvitaan isoa joukkovoimaa

Varkauden seutu haluaa suuntautua matkailuyhteistyössä edelleen Saimaan suuntaan. Näin on siitä huolimatta, että 16 Pohjois-Savon kuntaa on tehnyt myönteisen päätöksen olla mukana perustamassa pohjoissavolaista matkailuorganisaatiota Pohjois-Savon Matkailu Oy:ta. Varkaus ja Joroinen eivät ole matkailuyhtiöön lähdössä ainakaan vielä, vaan seuraavat, miten hanke etenee ja harkitsevat asiaa myöhemmin.

Ainakin tähän saakka pohjoissavolainen matkailuyhteistyö on ollut Kuopio- ja Tahko-keskeistä. Se on täysin ymmärrettävää, sillä maakunnan pääkaupungilla ja Tahkolla on tuntuva matkailullinen merkitys. Ymmärrettävää on myös sekin, ettei Varkaudella on tähän markkinointiin selkeää tarttumapintaa.

Luontomatkailulla on kysyntää.

Tässä suhteessa Saimaan alue on erilainen. Saimaa on tunnettu brändi, ja se koskettaa kaikkia upean vesistöalueen kuntia. Varkauden matkailutoimijoiden kokemukset Visit Saimaan kanssa tehdystä työstä ovat olleet hyvät ja Varkaus on saanut Saimaa-brändin kautta mukavasti lisää näkyvyyttä (WL 29.9.). Varkautta houkuttaa Saimaalle myös valtion panostukset alueen matkailun kehittämiseen. Valtion ensi vuoden budjetissa on osoitettu puoli miljoonaa euroa Visit Saimaan ja Itä-Suomen suuntaan.

Saimaan alueen matkailu on vienyt Varkauden yhteistyöhön Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan kanssa. Varkaudessa tietysti toivottaisiin, että Saimaa-yhteistyöhön liittyisivät myös Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala. Toiveeseen on helppo yhtyä: matkailussa jos jossain hartiat pitäisi olla leveät ja katsantokannat avarat. Yksi maakunta voi olla riittävän iso kotimaanmatkailun markkinoinnissa mutta kansainvälisillä areenoilla se on kovin pieni. Saimaa, puhtaat vedet ja kaunis luonto ovat todellakin brändi, jota kannattaisi kasvattaa nykyistä parempaan kansainväliseen tunnettuuteen. Luontomatkailulla on kysyntää.

Varkauden matkailullinen merkitys ei iso ole ollut. Se saattaa nousta, jos vanha Varkauden kehittämiseen löytyy potkua. Myös Ämmäkosken ohitusuoma voi lisätä tuntuvastikin kalastusmatkailua. Retkeily-, pyöräily- ja patikointireitistöjen yhdistämisessä pitäisi päästä eteenpäin Keski-Savossa.