Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.9.2022 Saunakin päätyi energiasäästäjän listalle

Lenkkisaunavuorot on keskeytetty syyskuun alusta Wartalo Kotien taloissa, koska kaupungin vuokrataloyhtiö pyrkii säästämään energiaa (WL 26.9.). Päätös on varmasti ikävä heille, jotka rakastavat saunaa ja tässä tapauksessa sen tuomaa sosiaalista kanssakäymistä. Parhaimmillaan taloyhtiöihin muodostuu samantyylisiä sauna- tai laudeparlamentteja, joita eittämättä on pitkään esiintynyt myös Varkauden uimahallissa Ilopisarassa. Saunan lauteilla hämärässä ja lämpimässä vaihdetaan kuulumiset ja ruoditaan niin paikalliset kuin valtakunnalliset kohut. Tällaisessakin käytössä sauna on juuri se monin tavoin terapeuttinen paikka, joksi suomalaiset ovat sen historian saatossa rakentaneet.

Lenkkisaunavuorojen laittaminen tauolle on silti täysin ymmärttävää. Vaikka Wartalo Kotien vuokratalot ja monet muut kerros- ja rivitalot Varkaudessa ovat kaukolämmössä, energiasäästöjen tarve on ilmeinen. Valitettavasti saunominen maksaa, ja esimerkiksi Wartalo Kodeissa pelkkien lenkkisaunojen kustannukset ovat noin 20 000 euroa vuodessa eikä summassa ole vielä mukana energian hinnannousu. Muutamat muutkin taloyhtiöt ovat päätyneet samaan ratkaisuun.

Lämpötilan lasku asunnoissa ja yleisissä tiloissa on tehokkain keino.

Ei liene Varkaudessakaan paljon sellaisia taloyhtiöitä, joissa säästömahdollisuuksia ei olisi jo pohdittu. Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöitä varautumaan energiakustannusten nousuun ajoissa ja harkitsemaan yhtiökokouksen koolle kutsumista (WL 21.8.). Vastikkeita ei ehkä tarvitse nostaa, jos säästökohteita löytyy muualta.

Lämpötilan lasku asunnoissa ja yleisissä tiloissa on tehokkain keino laskea taloyhtiöiden energiakustannuksia. Motivan mukaan sen avulla voidaan saada aikaan jopa satojen eurojen vuosittaiset säästöt asuntoa kohti. Varaa laskuun usein on, sillä monessa kerrostalossa sisälämpötila pidetään korkeammalla kuin suositeltu 20–22 astetta. Ikkunoiden tiivistyksen uusiminen voi auttaa jonkin verran. Vedenkulutuksessa hyvänä konsulttina toimii huoneistokohtaiset mittarit, jotka kummasti laskevat veden menekkiä.

Jos lenkkisauna tai ylipäätään taloyhtiön saunavuorojen runsaus ovat rakas asia, aina on mahdollista nostaa käyttömaksuja energiakustannusten nousua vastaavalle tasolle.