Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.9.2022 Lentojen kehityksessä tarvitaan vielä iso askel

Joroisten lentokenttä on saanut takaisin lentopaikan statuksen (WL 20.9.). Siihen on tarvittu kolmen vuoden aktiiviset ponnistelut. On hyvä, että ne on tehnyt. Lentokentän kaltaisen infran ei tietenkään kannata antaa rapistua pois. On hyvä, että vähintäänkin harrastelentotoiminnalle on taas hyvä paikka.

Virallisissa tiedoissa kenttä kulkee nyt Varkauden lentopaikkana, aivan niin kuin Varkauden lentoasemakin aikoinaan. Alueen ylläpitoa ja kehittämistä varten perustetaan lentopaikkayhtiö, jonka osakkaiksi ovat tulossa Joroisten kunta, Varkauden kaupunki, Varkauden lentokerho ja Varkauden siviili-ilmailusäätiö.

Lentomatkustamiseen on pakko saada nykyistä edullisempia ja joustavampia tapoja.

Matkaa on kuitenkin paljon siihen, että matkustajaliikenne toimisi edes jossain muodossa Joroisista. Utopiaa se ei kuitenkaan ole: sähköisen ilmailun kehitystyölle on isot tarpeet ja jos eteenpäin mennään, sähköinen lentäminen antaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia Joroisten kaltaisille pienille kentille. Samoista asioista haaveillaan muuallakin Suomessa, esimerkiksi Lapissa.

Nykyiset polttoaineiden hinnat tekevät maakuntakenttien ja muiden vielä toiminnassa olevien kenttien toiminasta entistäkin tukalampaa. Myös ilmastonmuutoksen torjunta tuo haasteita perinteiselle lentoliikenteelle. Jollakin aikavälillä lentomatkustamiseen on pakko saada nykyistä edullisempia ja joustavampia tapoja. Tismalleen samojen asioiden ääressä painitaan muuallakin ja esimerkiksi Norjan hallitus tavoittelee, että maan sisäinen lentoliikenne olisi sähköistä vuoteen 2040 mennessä.

Joroisten lentokentällä on merkittävä rooli Puolustusvoimien harjoitustoiminnassa, eikä se merkitys ole ainakaan laskenut Ukrainan sodan myötä. Myös matkailullista merkitys voi lähteä nyt kasvattamaan, sillä liike-, yksityis- ja pienkoneilla pääsee taas laskeutumaan Joroisiin. Tähän voisi olla kiinnostusta muun muassa PihlasResortissa tai Järvisydämessä.