Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.9.2022 Seurakuntavaalien ehdokasasettelu kertoo myös Varkauden kuntapolitiikasta

Seurakuntien ehdokasasetteluaika päättyi viime viikolla. Varkaudessa ehdokkaita ovat perinteisesti asettaneet kutakuinkin samat poliittiset taustayhteisöt kuin kuntavaaleissakin, vaikka aina puolueen nimi ei ole näkynyt ehdokaslistan nimessä.

Tällä kertaa Varkauden seurakuntavaaleihin lähdetään aivan uudesta asetelmasta, kun äänestäjä voi valita ehdokkaansa vain kahdelta listalta. Toiselta löytyy sosiaalidemokraatteja, ja toiselta kaikkien muiden poliittisten ryhmien edustajia perussuomalaista vasemmistoliittolaisiin.

Ehdokkaiden keskittäminen yhteiselle listalle tekee vaalien lähtöasetelmista selvästi tasaisemmat kuin vuosikausiin.

Asetelma saattaa kertoa laajemminkin siitä tunnelmasta, joka Varkaudessa päätöksentekoa kohtaan on vallinnut jo useamman vuoden. Ainakin kuntapolitiikassa muiden ryhmien edustajat ovat kokeneet – aiheesta tai aiheetta – ettei heille juuri ole jäänyt sanansijaa, kun suurin ryhmä on voinut päättää asioista käytännössä yksin. Viime kuntavaalien jälkeen tämä asetelma murtui, ja nyt kaupungin ykköspaikat ovat kokoomuksella.

Vaikka puoluepolitiikka ei ainakaan ulospäin näy seurakunnan luottamuselimien toiminnassa, seurakunnassa on ollut samankaltainen tilanne. Suurimman ryhmän eli demarien edustajat ovat saaneet ykköspaikat, kun muiden ryhmien äänet ovat jakaantuneet useamman listan ehdokkaille. Ehdokkaiden keskittäminen yhteiselle listalle tekee vaalien lähtöasetelmista selvästi tasaisemmat kuin vuosikausiin.

Seurakuntavaaleissa murheena on kaikkialla se, kuinka seurakuntalaiset saataisiin käyttämään äänioikeuttaan. Varkauden seurakunta jalkautti ennakkoäänestyspaikkoja marketteihin jo useita vuosia sitten, ja tänä vuonna äänestämään pääsee ennakkoon peräti 16 eri paikassa. Sopii toivoa, että seurakunnan jäsenet innostuvat ahkerasti uurnille – myös seurakunnat toimivat yhteisillä verovaroilla, ja tiukassa taloudessa pitää varmasti tehdä vielä vaikeitakin päätöksiä. Mitä useampi jäsen on kirkon vaaleissa äänestänyt, sen vankempi selkänoja päättäjillä on.