Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 11.9.2022 Lähijunien kiinnostus on loistava asia

Suomen Lähijunat Oy on kiinnostunut aloittamaan henkilöliikenteen Pieksämäen ja Joensuun välisellä radalla (WL 10.9.). Jos hanke etenisi suotuisasti, liikenne voisi käynnistyä vuosina 2024-2025. Tämänkaltaiset hankkeet tulivat mahdollisiksi, kun rautateiden henkilöliikenteen kilpailu avautui myös matkustajaliikenteessä tämän vuoden alussa. Tavaraliikenteelle se avattiin jo vuosia sitten.

Suomen Lähijunat Oy:n perustaja on Pekka Möttö, joka myös on yksi kolmesta linja-autoyhtiö Onnibusin perustajasta. Samaan aikaan Onnibusin kanssa perustettiin sen aputoiminimi Onnirail, jonka ajatuksena oli tuoda onnibussien konsepti myös raiteille. Kieltämättä koko maan linja-autoliikenteen markkinat sekoittaneen Onnisbus-taustaisen Mötön kiinnostus Pieksämäki-Joensuu rataa kohtaan on mielenkiintoista ja lupaavaa. Möttö on kotoisin Kiteeltä ja tuntee näin ollen varsin hyvin liikenneolot sekä niiden haasteet ja mahdollisuudet Pieksämäki-Joensuu radan alueella.

Varkauden ja Pieksämäen kauppakamariosastot virittelivät muutama vuosi sitten ajatusta ”minuutin junasta” Pieksämäen ja Varkauden välillä. Ajatuksena oli, että Varkauden ja Pieksämäen alueen merkitys yhteisenä työssäkäynti- ja asiointialueena kasvaisi tuntuvasti, jos kaupunkien välillä olisi nopeita ja säännöllisiä junavuorona.

Tällä hetkellä kiskobussi liikennöi kahdesti päivässä ja on usein niin täynnä, etteivät kaikki saa istumapaikkaa. Ikävää myös on, ettei kiskobussissa ole lipuntarkastajaa. Kun junassa on todennäköisesti paljon ihmisiä, joilla ei ole lippuja, todelliset matkustajamäärät eivät siirry tilastoihin.

Varkauden kaupungin kannattaa olla tässä asiassa kunnolla hereillä yhdessä Pieksämäen ja Joensuun kanssa. Kyse ei tietenkään ole pelkästään Varkauden ja Pieksämäen välisestä liikenteestä vaan ehdottomasti myös siitä, että matkanteko Helsinkiin Pieksämäen kautta nopeutuisi ja tulisi hyväksi vaihtoehdoksi liikematkustajille. Tällä hetkellä se ei sitä ole.