Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 10.9.2022 Kirjastoa kannattaa juhlia – ja arvostaa

Varkaus-päivien pääosaan nousi kirjasto, joka juhlii peräti 145-vuotista taivaltaan. Wahlin suvun ansiosta Varkaudessa aukesi ensimmäinen yleinen kirjasto jo syksyllä 1877. Ensimmäisessä lainakirjastossa Päiviönsaarella Pirtinvirran varrella oli 240 kirjaa, kun ensimmäinen toimintavuosi päättyi (WL 10.9.). Kuinkahan monta niitä lienee nyt?

Joka tapauksessa hirmuisen paljon eikä vain nidottuja kirjoja vaan äänikirjoja, musiikkia, tietokoneet, joilla tiedon bittiavaruus on avoimena, sanomalehtiä ja montaa muuta. Kirjaston näyttelytilat tarjoavat koko ajan nautintoja taiteen ystäville. Kirjaston auditorio täyttyy säännöllisesti yleisöstä, jotka lähtevät kuulemaan luentoja, koulutusta tai muuta asiaa. Ei myöskään sovi unohtaa kirjastorakennuksen kokoustiloja, jotka ovat aktiivisessa käytössä seuroilla ja yhdistyksillä.

Kirjastoa voi pitää hiljaisuuden tyyssijana mutta samalla tärkeänä kohtaamispaikkana kaikenikäisille kaupunkilaisille.

Vaikka paperinen kirja ei ole kuollut eikä sitä meinaa tehdäkään, myös kirjallisuudessa digitalisoituminen on meneillään. Korona-aika vauhditti kehitystä: kun kirjastojenkin toiminta kangerteli välillä, moni lukija kokeili äänikirjoja – ja jäi koukkuun. Samaa ilmiötä on nähty sanomalehtien lukijoissa: paperilehden rinnalle on vaikeaa ottaa digilehteä mutta kun sen tekee, sähköinen lehti saattaakin viedä mennessään.

Kirjaston paras paikka on lastenosasto. Ei ole hienompaa näkyä kuin äiti tai isä, jotka valkkaavat yhdessä lapsien kanssa kotiin yhteisiin lukuhetkiin.

Kirjastoa voi pitää rauhan ja hiljaisuuden tyyssijana mutta samalla tärkeänä kohtaamispaikkana kaikenikäisille kaupunkilaisille. Onnea Varkauden kirjasto pitkästä matkasta tärkeänä ja rakkaana paikkana lukuisille varkautelaisille. Varkauden kaupungin kannattaa pitää kirjaston taso jatkossakin hyvänä ja satsata digiaineiston kasvattamiseen.

Hyvää Varkaus-päivää kaikille!