Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 6.9.2022 Hienoa, että perhetyötä on laitettu Varkaudessa raiteilleen

Varkauden kaupunki hakee odotetusti valtion harkinnanvaraista avustusta. Tällä kerralla hakemuksen perustelut ovat poikkeukselliset ja kertovat koruttomasti, miten kurjassa tilanteessa Varkauden kaupungin perhetyö oli vielä reilu vuosi sitten. Kaupungille on koitunut miljoonakulut, kun suoranaista kriisiä on laitettu kuntoon.

Varkauden kaupungin ja SOS Lapsikylän yhteinen, jopa valtakunnallistakin tunnustusta saanut perhetyöprojekti ei lopulta päässyt niihin tuloksiin, joita sille asetettiin. Hankkeesta luovuttiin viime vuonna. Valtion tukihakemuksessa todetaan, että hankkeen tarkoitusperät ovat olleet hyvät mutta valitettavasti monen perheen tilanne pääsi vaikeutumaan ja esimerkiksi sosiaalityön resurssointi ei vastannut missään vaiheessa todellista tarvetta.

Palvelujen tervehdyttäminen on ollut kallista mutta se on tietenkin pitänyt tehdä.

Vaikeita ongelmia pyrittiin hoitamaan mutta osittain väärillä keinoilla tai ne jäivät tunnistamatta. Palvelutarpeen arvioita oli jäänyt tekemättä tai ne oli tehty pelkän puhelinkeskustelun avulla, tukihakemuksessa kuvaillaan. Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus oli ollut poikkeuksellisen suurta. Vaikka ongelmat olivat hankalia, huostaanottojen määrä oli poikkeuksellisen pientä.

Lapsi- ja perhetyö, niin kuin kaikki muutkin, sosiaalipalvelut siirtyvät Pohjois-Savon hyvinvointialueen hoitoon ja hallintaan ensi vuoden alusta. Toivottavasti Varkauden kaupunki jo saanut palveluja oikeille raiteille niin, että palvelut vastaavat oikeaa tarvetta. Palvelujen tervehdyttäminen on ollut kallista mutta se on tietenkin pitänyt tehdä.

Epäonninen hanke on hyvä huono esimerkki siitä, että sosiaalityöstä on hyvin vaikeaa etsiä säästöjä, jos palvelujen tarve suuri. Lopulta lasku saattaa vain kasvaa, kun pahentuneita ongelmia yritetään korjata myöhässä. Se on myös ikävä esimerkki, miten asiat voivat kehittyä pitkän aikaa huonoon suuntaan ilman, että kehitystä saadaan korjattua.