Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 4.9.2022 Saavatko seniorit ensimmäisen lvl-talon?

Suunnitelma purkaa Linjurinkatu 9:n kerrostalo, niin sanottu Pistetalo, ja rakentaa tilalle uusi senioritalolla on hyvä. Uusi kohde olisi Varkauden kaupungin vuokrataloyhtiön Wartalo Kotien kolmas senioritalo. Edellinen valmistui Laivalinnankadulle, ja siitä on ennättänyt kulua jo yli seitsemän vuotta. Sen asunnot ovat olleet hyvin kysyttyjä. Sitä vanhempi senioritalo on Louhitiellä.

Uutta senioritaloa on odotettu Varkauteen kuin kuuta nousevaa. Senioritalojen asuntoihin on koko ajan pitkä jono. Kyselyjä tulee myös entisiltä varkautelaisilta, jotka haluaisivat muuttaa takaisin kotiseuduille. Paluumuuttajille ei ole hyvä myydä ei oota.

Mielenkiintoiseksi hankkeen tekee myös se, että Linjurinkadun talosta saattaa tulla ensimmäinen varkautelaisella lvl-viilupuulla rakennettu rakennus. Olisikin jo korkea aika saada Stora Enson rakennusmateriaali käyttöön Varkaudessa. Myös lvl-tehtaalla on jo takanaan kuusi vuotta tuotantoa, eikä Varkauteen ole vielä löytynyt kohdetta, jossa sitä käytettäisiin. Rakentaminen ei ole ollut erityisen vilkasta näinä vuosina ja mahdolliset hankkeet ovat voineet törmätä myös hintaan. Toivottavasti ensimmäinen mallikohde on nyt syntymässä.

Wartalo Kodit Oy:n rakennuskanta on iäkästä, eikä kysyntä aina kohtaa tarjontaa. Esteettömille senioriasunnoille keskustan palvelujen lähellä on tarvetta. Myös senioriasumisen tarpeet ovat muuttuneet. Linjurikadun talosta on tarkoitus kehittää yhteisöllinen: talossa jokaisella asukkaalla on oma asunto mutta seuraa ja tekemistä voi löytää yhteisistä kerho-, harraste- ja oleskelutiloista. Yhteisöllisessä asumisessa tuodaan ikääntyville paitsi ajanmukaisia koteja myös mielekästä tekemistä ja keinoja torjua yksinäisyyttä.

Varkauden vanhan sairaalan kunnostamisesta senioritaloksi on keskusteltu. Kaataako Linjurinkadun senioritalo sen suunnitelman?