Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Suhonen | Työ on parasta sosiaalipolitiikkaa mutta palkalla, jolla tulee toimeen

Yhteiskunnassamme on työllisyyden isossa kuvassa tilanne parempi kuin aikoihin. Työllisyysaste oli kesällä jo yli 75 prosenttia. Työttömyys on laskenut ja tältä osin tilanne on siis parantunut valtakunnallisesti.

Alueittain esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden osalta Itä-Suomessa luvut ovat edelleen heikohkot.

Työllisyysasteen noususta huolimatta olen huolissani siitä, miten palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet jopa 2010-luvun tasolle.

Inflaation sekä Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen vaikutukset näkyvät meilläkin energian ja tuotteiden hinnan nousuna. Pienituloisilla, jotka jo aiemmin olivat haastavassa tilanteessa, on nyt vieläkin tukalampaa.

Puhuttaessa pienituloisista, on keskusteluun nostettava Suomessakin köyhyysrajalla olevat työlliset. Suomessa on tällä hetkellä jopa 200 000 köyhyysrajalla elävää työssäkäyvää ihmistä. Prekarisaatio, eli työelämän epävarmuus, pätkätyöt ja nollasopimukset ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että osa kansalaisista ei tule työlläkään toimeen.

Työmarkkinatilanne, jossa yleissitovat työehtosopimukset ovat osaltaan murskattu, piilee ennenäkemätön yhteiskunnallinen vaikutus, joka lisää työelämän epävarmuutta sekä lisää riskiä pienituloisten palkansaajien määrän nousemiseen. Tämän vuoksi tervehdin ilolla pääministeri Marinin julkituloa työmarkkinatilanteesta.

Sdp on valmis siihen, että TES järjestelmää ja reilun sopimisen edellytyksiä tuetaan jopa lainsäädännöllä tarvittaessa. Sopimusyhteiskunnasta on jo nurkkaa nakerrettu pois, nyt on huolehdittava siitä, että työllä tulee toimeen, palkan on riitettävä elämiseen.

eduskuntavaaliehdokas,

varakansanedustaja (sd.)