Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kari Rajamäki | Rahoitus ja päivystyksen toimivuus pitää turvata

Maakunnan ja Kysin yhteinen sitoutunut valmistelu loi kolmen keskuksemme (Iisalmi-Kuopio-Varkaus) mallin. On ollut äärimmäisen tärkeätä lähteä rakenteellisesti toteuttamaan peruserikoissairaanhoidon ja erikoissairaanhoidon porrastuksen toimivuutta. Kyseessä on kokonaisuus, jonka toiminta edellyttää sote-alueille tulevan rahoituslain oikeudenmukaisempaa ja alueiden toimintaedellytykset turvaavaa jakoa.

Tältä osin olen täysin samaa mieltä kansanedustaja Markku Eestilän ja varapuheenjohtaja Kati Hynnisen kanssa, ettei rahoituksemme ota huomioon alueemme terveydenhuoltoon liittyviä lisäpaineita.

Itsehallinto ja kuntalaisten tarpeista lähtevä tahto turvata Pohjois-Savon palvelut estyy sote-alueiden jäädessä pahimmillaan valtiovarainministeriön leikkausten ”likaisen työn tekijöiksi”.

Kiinnitin kirjoituksessani huomiota STM:n ja ministeri Kiurun (25.11.2019) antaman perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen merkitykseen. Alueemme päivystyspisteiden etäisyydet ja saavutettavuus on keskeistä.

Alueemme sosiaali- ja terveysjärjestelmän kokonaisuuden toimintakyky on saatava siirrettyä sote-alueelle siinä perusteltavuudessa ja toimintakunnossa kuin STM tarkan pohdinnan jälkeen sen poikkeusluvassa määritteli: ”Ympärivuorokautisessa perusterveydenhuollon päivystyksessä työskentelevät lääkärit ovat vakituisia virkapohjaisia ja päätoimisesti päivystystyötä tekeviä lääkäreitä. Varkauden päivystyksessä on käytössä ympärivuorokautiset laboratorio- ja kuvantapalvelut. Päivystysaikuiset radiologian palvelut saadaan teleradiologisesti Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Viikonloppuisin on järjestetty sisätautien vapaamuotoinen takapäivystys ja osastokierrot. Ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys on järjestetty alueellisena yhteistyönä Kuopion kaupungin kanssa.”

Asetus ja toimivaltatulkinnat ennen sote-lainsäädännön voimaan astumista 1.1.2023 puoltaa min. Aki Lindenin Kuopiossa 17.8. keskustelussamme ilmaisemaa näkemystä hakea päivystystoiminnan jatkuvuudelle STM:n linjaus katkosten estämiseksi.

Posote-alueen sekä Iisalmen ja Varkauden osalta tulee ratkaisevaksi rahoituksen turvaaminen, mutta päättäjien olisi pitänyt kyetä näkemään tämän rinnalla, mitä jatkon toimintaedellytyksille tapahtuu, jos kunta vastatessaan vielä STM:n edellyttämistä päivystyksen rakenteista ja sairaanhoidollisista palveluista menee heikentämään niitä ”kamreeri-tunnelimissa”.

Tiukoissa rahoituspaineissa omatoimisesti tehtyjen palveluheikennysten korjaaminen tulee äärettömän vaikeaksi uudessa sote-kehyksessä. Esimerkiksi Varkauden uuden kaupunginhallituksen päivystystä tukevan laboratorion toiminta-ajan supistaminen on osa keskeistä toimintakykyä.

Varkaudessa edellisellä kokoomusjohdolla kokeiltiin silloisen kaupunginjohtajan Tsuparin kanssa yksityisen Attendon päivystys- ja vastaanottotoimintaa, jonka jälki oli taloudellisesti ja inhimillisesti epäonnistunut. Sen korjaaminen vei aikaa mutta olemme luoneet Varkauden mallin, joka yhdessä Iisalmen kanssa tuo kokonaisturvallisuutta maakuntamme palvelujärjestelmään.

Sote-alueiden rahoitus tulee saattaa alueen päätettäväksi niin voimavarojen kuin myös ihmisten tarpeiden ja turvan varmistamiseksi. Kansanterveyslain ydin on asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumaton hoitoon pääsy sairautensa edellyttämälle tasolle.

Julkisen rahoituksen riittämättömyys johtaa herkästi myös ideologisiin painotuksiin ”Orpon-mallin” mukaan, jolloin palveluja siirretään yksityiselle sektorille ja potilaiden eriarvoisuutta ja terveyseroja kasvattaen.

valtiopäiväneuvos