Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.8.2022 Kankun koulu sai vahvan tuen valtuustolta

Kankunharjun asemakaavan muutos meni Varkauden kaupunginvaltuustossa läpi lähes yksimielisesti. Kankun koulua ei oikeastaan vastustanut kukaan mutta muutama valtuutettu olisi palauttanut kaavan vielä valmisteluun. He kaipasivat muun muassa tietoa siitä, mitä tyhjilleen jäävien Puurtilan ja Luttilan koulun käyttötarkoitus on ja mitä vanhojen koulujen ylläpito maksaa (WL 23.8.).

Kysymykset ovat hyviä mutta niihin on melkoisen vaikeaa saada vielä vastauksia. Näillä näkymin Kankun koulun rakentaminen ajoittuu vuosille 2026–2027. Koulujen kohtalo nouse varmasti esiin, kun hanke etenee ja sen eteneminen on mahdollista nyt, kun kaavoitus on kunnossa. Valtuuston päätös tietää sitä, että Kankun koulu etenee suunnitellusti yhtenä Varkauden kaupungin kärkihankkeista.

Kannattaa huolehtia, että hanketta vastustaneiden kaupunkilaisten ehdotuksia otetaan huomioon koulun suunnittelussa

Monet kaupunginvaltuutetut myönsivät, että koulun rakentaminen vaikuttaa alueen virkistyskäyttöön ja luontoarvoihin mutta vain vähän. Rantaa jää edelleen virkistyskäyttöön ja luontopolkuja on mahdollista reitittää uudelleen. Useampi totesi, että on hienoa, kun Varkaus pystyy tarjoamaan itäiseen kaupunkiin lapsille ja nuorille nykyaikaisen oppimisympäristön luonnonkauniilla paikalla.

Kankunharjun kaavasta on käyty poikkeuksellisen vilkas ja monipuolinen keskustelu. Se on ollut juuri sitä kaupunkilaisten osallistamista, jota Varkauden strategiassakin peräänkuulutetaan. On selvää, että aika on ajanut Luttilan ja Puurtilan koulujen ohi. Jos niiden peruskorjaaminen on hyvin kallista ja myös hankalaa, uusi yhteinen koulu, joka palvelee myös muita alueen asukkaita esimerkiksi liikuntapaikoillaan, on järkevä ratkaisu.

Kannattaa kuitenkin tarkasti huolehtia, että hanketta vastustaneiden kaupunkilaisten ehdotuksia otetaan mahdollisimman paljon huomioon koulun suunnittelussa ja rakentamisessa. Tosiasia on sekin, että tällaisen kaupunkiluonnon ja -metsän merkitys kasvaa koko ajan eikä sen enempää luonto- kuin virkistysarvojakaan saa väheksyä.