Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Päivystyksen jatkuminen Iisalmessa ja Varkaudessa turvattava

Hyvinvointialueet ottavat vastuun sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoiminnasta neljän kuukauden kuluttua. Sote-uudistuksen tavoitteena on varmistaa kattavat ja tasalaatuiset palvelut koko hyvinvointialueella sekä vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja sosiaalityötä. Jos tässä onnistutaan, kustannukset pysyvät hallinnassa, kun perustason toimintaa kalliimman päivystyksen ja erikoissairaanhoidon kuormitus vähenee.

Sekä sairaanhoidossa että sosiaalityössä tarvitaan myös päivystyspalveluita: aina ei voi odottaa seuraavaan aamuun tai arkipäivään. Pohjois-Savon kaltaisella hyvinvointialueella perustason päivystyspalveluita on tarjottava useammassa kuin yhdessä pisteessä. Meillä päivystystä on järkevää jatkaa Kuopion ohella myös Iisalmessa ja Varkaudessa. Näin taataan riittävän kattavat ja tasalaatuiset palvelut koko maantieteellisesti laajalle hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialueen aluehallitus päätti toukokuussa hakea poikkeuslupaa ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen jatkamiseen Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden yhteydessä myös ensi vuoden alusta, kun hyvinvointialue aloittaa toimintansa.

SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen taustakeskusteluissa Kuopiossa ilmeni, että poikkeuslupa on edelleen käsittelemättä sosiaali- ja terveysministeriössä. Syynä oli vuoden 2022 loppuun asti voimassa oleva terveydenhuoltolain (1326/2010) 50 pykälä, jossa säädetään kunnista ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymistä, mutta joka ei tunnista hyvinvointialueita.

Toisin sanoen hyvinvointialue ei lain mukaan voinut hakea poikkeuslupaa. Asiasta uutisoivat sittemmin Warkauden Lehti ja Iisalmen Sanomat (20.8.2022).

Valtioneuvoston yleisistunnossa 18. elokuuta (VN 74/2022) käsitellyssä ja voimaan tulleessa asetuksessa ehdotettiin muutosta päivystysasetuksen pykäliin 6 ja 18. Käytännössä nämä muutokset mahdollistavat sen, että Pohjois-Savon hyvinvointialue voi hakea päivystyksen poikkeuslupaa Iisalmeen ja Varkauteen. Asetusmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023, mutta sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää näitä lupia jo tänä syksynä.

Pohjois-Savossa sosiaalidemokraattien keskeisenä tavoitteena on ollut kolmen ympärivuorokautisen päivystyspisteen vakiinnuttaminen pysyväksi toiminnaksi. Hyvinvointialueen starttiin on enää neljä kuukautta.

Tärkeää huolehtia siitä, että hakemus etenee ripeästi.

Nyt on tärkeää huolehtia siitä, että hakemus etenee ripeästi ja päivystys jatkuu Pohjois-Savossa siten kuin aluehallitus siitä toukokuussa päätti.

Kolmella paikkakunnalla, Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa, toimiva ympärivuorokautinen päivystys hyödyttää koko aluetta ja on keskeisessä asemassa hoidon porrastuksessa. Ensinnäkin, kyse on asukkaiden tasavertaisesta kohtelusta. Toiseksi, ympärivuorokautisen sairaanhoidon ja sosiaalityön päivystyksen turvin Iisalmessa ja Varkaudessa voidaan hoitaa sellaisia potilaita ja sosiaalityön asiakkaita, jotka muutoin joudutaan siirtämään Kysiin.

Kolminapaisen päivystystoiminnan jatkuminen estää Kysin päivystyksen tarpeetonta ruuhkautumista.

Tanja Airaksinen

varavaltuutettu

Sari Järn

varavaltuutettu

Hannu Kokki

aluehallituksen

1. varapuheenjohtaja

Heikki Miettinen

varavaltuutettu

Pohjois-Savon hyvinvointialueen SDP:n valtuustoryhmä