Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannanotto | Kauppakamarit vetoavat Itä-Suomen elinvoiman vahvistamisen puolesta

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset Itä-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yrityksiin on merkittävät. Tarkasteltaessa vientiä (EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle) Kuopion alueen kauppakamarin vahvistamien alkuperätodistusten perusteella, Pohjois-Savon tärkein vientimaa on ollut Venäjä.

Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan osuus viennistä on ollut lähes 20 prosenttia Pohjois-Savon viennistä.

Venäjän osuus pohjoiskarjalaisyritysten viennistä on ollut noin sadan miljoonan euron eli 8–10 prosentin luokkaa, prosenttiosuuden ollessa jonkin verran suurempi kuin valtakunnallisesti.

Nyt vienti on romahtanut. Tuotannon, viennin ja tuonnin lisäksi seuraukset ulottuvat laajasti alihankintaketjuihin.

Toimintaympäristön muutoksien vaikutukset ovat Itä-Suomessa keskimääräistä suurempia muuhun maahan verrattuna.

Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon huippuosaamista ja kärkitoimialoja ovat kone- ja energiateknologiateollisuus, puunjalostus ja metsäbiotalous, kaivannaisteollisuus, fotoniikka, elintarvikkeet, terveysteknologia ja hyvinvointi, matkailu ja luovat alat, muovi, vesi ja biojalostus.

Molempien maakuntien yrityksillä on suunnitelmia kehittyä, kasvaa sekä kansainvälistyä sekä lisätä keskinäistä yhteistyötä. Vuonna 2021 Pohjois-Karjalan viennin arvo oli 1,2 miljardia euroa ja Pohjois-Savon 2,56 miljardia euroa.

Vallitseva pitkittynyt geopoliittinen tilanne on vaikuttanut suoraan ja välillisesti yritysten liiketoimintaan ja suhdanne-ennusteet ovat syksystä 2021 huonontuneet edelleen. Yritysten kannattavuus sekä kilpailukyky on heikentynyt huomattavasti ja sillä suora vaikutus myös työllistämiseen ja verotuloihin.

Erityisesti materiaalien, raaka-aineiden, komponenttien, energian ja logistiikan kustannukset ovat nousseet merkittävästi sekä globaalit toimitusketjut vaikeutuneet ja hidastuneet (pula konteista, rahdista, kuljettajista).

Venäjän vienti on romahtanut ja seuraukset ulottuvat laajasti alihankintaketjuihin.

Lisäksi kun Saimaan kanavan käytön pysähtyminen siirtää vuosittain 52 500 ajoneuvoyhdistelmän rahdin teille ja raiteille, on tarve itäisen infran parantamiseen välttämätön.

Erityisesti vaikutuksia kohdistuu maatalouteen, matkailuun ja (kausi)työvoiman saatavuuteen. Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala ovat merkittäviä marjan-, maidon ja naudanlihantuottajia, missä tuotantokustannusten korkea kasvu vaikuttaa kannattavuuteen ja huoltovarmuuteen. Pitkittynyt kriisi ja hyökkäyssodasta seurannut maariski on romahduttanut kv-matkailijoiden määrän ja investointeja siirretään sekä perutaan.

Samalla erityisesti alkutuotannon, mutta myös muilla toimialoilla hyödynnetty kausityövoiman puuttuminen pahentaa lisää maakuntien osaajapulaa.

Kannanottonamme vetoamme itäisen Suomen kilpailukyvyn puolesta. Elinkeinoelämä ja yhteiskunta Itä-Suomessa tarvitsevat huomattavia panostuksia sopeutuakseen ja parantamaan kilpailukykyä sekä kannattavuutta.

Kauppakamarit näkevät, että toimenpiteet tulee kohdistaa maakuntien vahvuuksiin ja toimintaympäristön muutoksista seuraaviin mahdollisuuksiin. Ilmastonmuutos ja vihreä siirtymä luovat merkittäviä mahdollisuuksia kone- ja energiateknologiateollisuudelle ja erityisesti myös maa- ja metsätalouteen, elintarviketeollisuuteen sekä matkailuun.

Kyse on myös huoltovarmuudesta ja turvallisuudesta sekä maariskin vähentämisestä sekä Suomelta ja siten koko läntiseltä maailmalta.

Valtion tuleekin kohdistaa rahoitusta maakunnan kärkiklustereiden kehittämiseen.

Esitämmekin, että nopeat toimenpiteet tulisi kohdentaa seuraavasti:

1. Nopeat investoinnit infraan parantamaan kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä huoltovarmuutta.

2. Vahvat panostukset koulutukseen, tutkimukseen ja kehittämiseen maakunnan keihäänkärkialoilla.

3. Investoinnit vihreään siirtymään, energiaan (mm. tuulivoima) ja huoltovarmuuteen.

Jaana Reimasto-Heiskanen

hallituksen puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan kauppakamari

Jere Räisänen

hallituksen puheenjohtaja, Kuopion alueen kauppakamari

Kaija Savolainen

toimitusjohtaja, Kuopion alueen kauppakamari

Antti Toivanen

toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan kauppakamari