Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 14.8.2022 | Muutokseen on pakko myös varautua

Kuluneen kesän heinäkuu oli yksi mittaushistorian kuumimmista. Vaikka meillä ei viime kesän ennätyshelteitä nyt koettukaan, on vain vähän Suomea etelämpänä Euroopassa kärsitty äärimmäisistä helteistä ja kuivuudesta. Joissain maissa on kesän aikana satanut vähemmän kuin koskaan. Kuivuus on aiheuttanut muun muassa poikkeuksellisen laajoja maasto- ja metsäpaloja eri puolilla Eurooppaa.

Tämä kesä tuskin jää poikkeukseksi. Ilmaston lämmetessä poikkeuksellisen kuumia ja poikkeuksellisen pitkään kestäviä kuumia jaksoja on odotettavissa tulevinakin kesinä. Viime kesä näytti, että niitä on odotettavissa myös Suomeen. Vaikka moni lämpöä rakastaakin, pitkä hellejakso on monelle uuvuttava, huonokuntoisille ja vanhuksille se voi olla suorastaan tappava.

Samaan aikaan kun kaikki keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on otettava käyttöön, on pakko myös varautua lämpötilojen muutokseen. Suomessa on totuttu siihen, että asuntoja on lämmitettävä, nyt niitä on ruvettava myös viilentämään. Jonkin verran tähän on jo uusimmissa julkisissa rakennushankkeissa varauduttu, mutta nähtäväksi jää, ovatko tehot riittäviä. Erityisen tärkeää viilennyksestä huolehtiminen on sairaaloissa ja vanhusten hoivakodeissa. Varkaudessa kaupunki on jo varautunut hellekesiin parantamalla sekä hoivakotien että päiväkotien jäähdytystä.

Ongelma onkin kotona asuvien vanhusten tilanne. Kaikilla ei ole varaa tai kerrostaloasunnoissa välttämättä edes mahdollisuutta jäähdyttävien ilmalämpöpumppujen asentamiseen. Iso kysymys onkin, miten heidän elämäänsä voi kesähelteillä tulevaisuudessa helpottaa.

Joka tapauksessa on selvää, että meidän kaikkien on jatkossa varauduttava paitsi paukkupakkasiin niin valitettavasti myös tukahduttaviin helteisiin.