Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 11.8.2022 | Varotaan pieniä koululaisia liikenteessä

Koulut alkavat taas, ja kadut täyttyvät kouluun kulkevista oppilaista. Liikenteessä on jälleen joukko ekaluokkalaisia, jotka taivaltavat koulutietään ensimmäistä kertaa. Vaikka koulureittiä on varmasti vanhempien kanssa opeteltu loppukesän aikana, ovat pienet koululaiset kokemattomia liikenteessä. Autoilijoiden onkin syytä hellittää nyt kaasujalkaa erityisesti koulujen läheisyydessä, mutta muutenkin taajama-alueilla.

Erityisen varovainen kannattaa olla, kun liikenteessä näkee lapsia. Lasten havainnointikyky ja reagointi eivät ole samanlaiset kuin aikuisilla. Lapsi saattaa lähteä ylittämään tietä vaikka auto olisi lähestymässä, ja vaikka olisi neuvottu odottamaan, että auto ehtii mennä ohi. Kun liikkeellä on useampia lapsia yhdessä, huomiokyky saattaa mennä joukon omiin touhuihin enemmän kuin liikenteeseen.

Poliisi valvoo liikennettä taajamissa ja erityisesti koulujen läheisyydessä seuraavien parin viikon ajan. Poliisin läsnäolo on autoilijoille hyvä muistutus siitä, että kaduilla ei kaahata, mutta se pitäisi muistaa muutenkin. Koululaisten liikenneturvallisuus ei kuitenkaan voi olla sen varassa, että poliisi on aina paikalla turvaamassa liikennettä.

Nimenomaan taajamanopeuksilla on suuri vaikutus kevyen liikenteen, eli jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden, turvallisuuteen. Juuri heille taajamaliikenne on kaikkein vaarallisin. Pienikin pudotus nopeudessa lisää turvallisuutta yllättävissä tilanteissa. Jarrutusmatka lyhenee reippaasti vauhdin pudotessa.

Nopeuden lisäksi huomiota on kiinnitettävä liikennevaloissa ajamiseen ja suojateihin. Varkaudessakin näkee aivan liian usein ajettavan niin sanotuilla vanhoilla vihreillä ja myös aivan suoraan päin punaisia. Vihreillä valoilla suojatietä ylittävä olettaa olevansa turvassa, mutta näin ei ole, jos auto tulee päin punaisia.

Erityisen vaarallisia ovat nelikaistaisen kadun ylittävät suojatiet. Suojatien eteen pysähtyneen auton viereen on aina pysähdyttävä. Pysähtyneen auton nokan takaa saattaa olla tulossa vaikka se pieni koululainen, joka ei osaa väistää toista kaistaa ohi kaahaavaa autoa.

Taajamassa autolla liikkuvien onkin nyt pysyttävä tarkkaavaisena, noudatettava liikennesääntöjä ja hellitettävä kaasujalkaa. Se turvaa paitsi koululaisten myös kaikkien muiden kävellen ja pyörällä liikkuvien matkaa.