Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 10.8.2022 | Talveen varaudutaan jo polttopuilla

Polttopuiden kysyntä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen vilkasta (WL 9.8.2022). Puulla lämpenevien uunien ja takkojen omistajat varautuvat talveen ja sähkön korkeaan hintaan. Entistä useammassa tulisijassa palaa ensi vuonna puuta ei pelkästään tunnelman vaan myös lämmön vuoksi.

Onneksi lämpöä varaava tulisija on melkeinpä vakiovaruste suomalaisissa omakotitaloissa. Puulämmityksellä saadaan sähköllä lämmitettävissä taloissa leikattua sähkönkulutusta huomattavasti pakkaspäivinä. Talven lämmityskauteen onkin syytä varautua jo nyt, sillä osalla klapikauppiaista saattaa talvella olla jo varastot tyhjinä. Hyvän tulisijan lisäksi kysyntää onkin nyt myös kunnon liiterille, missä säilyttää talven polttopuut.

Ennen lämmityskauden alkua on syytä varmistaa, että tulisijat toimivat kunnolla. Nuohous on lain mukaankin pakollinen kerran vuodessa niissä talouksissa, joissa asutaan ympärivuotisesti. Viimeistään syksyn ensimmäisinä viileinä päivinä kannattaa opetella myös oman uunin käyttäytyminen, miten vähimmällä puumäärällä saa uunista eniten lämpöä irti.

Jos käytössä on leivinuuni, sähköä voi säästää myös valmistamalla ruokaa uunissa. Jälkilämmössä kypsyy laatikkoruokia useammankin päivän varalle, eikä sähköhellaa tarvitse kytkeä päälle.

Puulämmitys lisää myös pienhiukkasten määrää hengitysilmassa. Ongelma on todellinen erityisesti kaupungin omakotitaloalueilla, missä asutaan lähekkäin. Pakkasella sääolosuhteet ovat usein sellaisia, että savu jää lähelle maanpintaa, missä se voi haitata hengitystä. Oikealla sytytys- ja polttamistekniikalla pienhiukkasten määrää voi onneksi vähentää. Poltetaan vain kuivaa puuta, sytykkeenä ei koskaan pidä käyttää muovia, ei edes muovipintaisia nestekartonkipakkauksia, ja puut sytytetään päältä.

Nyt on syytä muistaa myös eristäminen. Ikkunat kannattaa käydä läpi ennen talven tuloa ja tarvittaessa uusia eristeitä. Ensin talven aikana lämpö on syytä pitää sisällä. Harakoille ei lämpöä tulevilla sähkönhinnoilla kannata laskea.