Pääkirjoitus 7.8.2022 Pride-kulkue muistuttaa, että yhdenvertaisuus ei saa olla tyhjää puhetta

Varkauden historian ensimmäinen Pride-kulkue keräsi lähemmäs sata osallistujaa. Määrää voi pitää hyvänä, varsinkin, kun juuri ennen kulkueen starttia Varkauden yllä riehui raju ukkosmyrsky.

Helsingissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia korostavia Pride-kulkueita on järjestetty jo useamman vuosikymmenen ajan, ja monessa suuremmassakin kaupungissa niistä on tullut lähes jokavuotisia. Varkauden kaltaiset pikkukaupungit seuraavat perässä.

Pride on osallistujilleen hyvähenkinen, yhteisöllisyyttä luova tapahtuma. Samalla se viestii kaikille muille, että erilaisia vähemmistöjä on kaikkialla. Sateenkaarilipun erilaiset versiot kertoivat Varkaudessakin, että laajaan kirjoon mahtuu monenlaisia ihmisiä.

Se, että myös erilaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet, ei ole keneltäkään pois.

Ei ole vielä montakaan vuosikymmentä siitä, kun homoseksuaalisuus oli Suomessa vielä rikos, ja sen kälkeen se luokiteltiin vielä sairaudeksi. Trans- ja muunsukupuolisista ihmisistä on alettu puhua vasta aivan viime vuosina.

Pride-kulkue viestii kaikkialla samaa sanomaa: jokaisella ihmisellä on yhtäläiset oikeudet. Suomessa sen takaa yhdenvertaisuuslaki, joka kieltää syrjinnän esimerkiksi sukupuolen, sukupuolisen suuntautuneisuuden tai etnisyyden perusteella.

Vähemmistöihin kuuluvat ihmiset tietävät, että lain olemassaolo ei poista arjesta erilaista syrjintää. Usein takana ovat tietämättömyys ja ennakkoluulot. Niitä voi toivottavasti vähentää jakamalla asiallista tietoa kaiken ikäisille.

Kaikkien vähemmistöjen yhdenvertaisessa kohtelussa avainasemassa on se suuri enemmistö, joka ei tunne itse kuuluvansa mihinkään vähemmistöön. Se, että myös erilaisilla ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet, ei ole keneltäkään pois.

Jotta yhdenvertaisuus ei jäisi tyhjäksi puheeksi, jokaisen on haastettava mahdolliset ennakkoluulonsa ja uskallettava kohdata kaikenlaiset kanssaihmiset tasaveroisina.