Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 30.7.2022 Tietyömaa on sen tekijöille työpaikka, jolla ohikulkijat eivät saa hurjastella

Kesäiset tietyömaat koettelevat monesti autoilijoiden hermoja, kun nopeutta pitää laskea ja välillä pysähtyä kokonaan. Oma lajinsa tietöiden joukossa ovat tiemerkinnät, jotka varsinkin kaupunkialueen vilkkaimmissa risteyksissä pitää maalata vuosittain uudelleen.

Warkauden Lehden haastattelemat maalausten tekijät kertovat (WL 28.7.), että autoilijat ajavat säännöllisesti aivan liian kovaa ja läheltä maalausten tekijöitä. Aitiopaikalta liikennettä katsovien ammattilaisten arvio on tyly: liikenne on holtitonta. Vakavilta onnettomuuksilta on onneksi toistaiseksi vältytty.

Kun autoilija saapuu tietyöalueelle, hän tulee samalla toisten ihmisten työpaikalle.

Samaa viestiä ovat jo usean vuoden ajan kertoneet muutkin liikenteen joukossa työtään tekevät. Puurtilan sillan remontti teki sillasta kahden kesän ajaksi yksikaistaisen, ja kaikista opasteista ja liikennevaloista huolimatta sillalla sattui vaaratilanteita. Myös valtatie 23:n kunnostajat ovat todenneet, että turhan harva noudattaa työmaa-alueiden nopeusrajoituksia.

Ilmiö kertonee yleisemmästä piittaamattomuudesta toisten ihmisten elämästä ja turvallisuudesta. Tietyö ja sen tuoma hidaste ovat pieni riesa siitä ilosta, että edes jokin tien- tai kadunpätkä saadaan kuntoon ja kuluneiden maalausten tilalle uudet. Monella työmaa-alueella on jo saattoauto, jonka perässä muiden on ajettava kiltisti sallittua nopeutta, mutta kaikkiin paikkoihin tällaista ei ole mahdollista järjestää.

Kun autoilija saapuu tietyöalueelle, hän tulee samalla toisten ihmisten työpaikalle. Säännöt ja ohjeet on laadittu sekä työntekijöiden että muiden kulkijoiden turvallisuuden vuoksi. Kuinka moni meistä sietäisi sitä, että satunnaiset ohikulkijat kävisivät hengenvaarallisesti hurjastelemassa meidän työpaikoillamme? Myös tietyömailla työntekijöillä on oikeus turvalliseen työympäristöön.