Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.7.2022 | Uudistus luo uutta mallia tasa-arvolle

Perhevapaauudistus tulee voimaan elokuun alusta alkaen. Uudistuksen tavoitteena on, että perheiden hoivavastuu jakaantuu tasaisemmin ja työelämän tasa-arvo kasvaa.

Uudessa mallissa kumpikin vanhempi saa 160 päivärahapäivän kiintiön. Kyseessä on ansiosidonnainen eli palkkaan sidottu korvaus.

Lisäksi raskaana oleva saa 40 päivärahapäivän mittaisen raskausrahan. Kaikkineen päivärahapäiviä on yli 14 kuukautta. Se tarkoittaa melkein kahta kuukautta nykyistä enemmän.

Moni nuori isä on pitänyt suurena lahjana aikaa pienen lapsensa kanssa.

Perheiden valinnanmahdollisuudet paranevat, kun vanhempainkiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle päiviä. Luovutettava määrä voi olla enintään 63 päivää. Nykyisin raskaana oleva saa 105 päivärahapäivää ja isä saa 54 päivää isyysrahaa. Vanhempien jaettavissa on lisäksi 158 päivärahapäivää.

Suomessa naiset ja miehet osallistuvat lähes yhtä paljon työelämään, mutta naiset käyttävät tällä hetkellä valtaosan perhevapaista.

Isät käyttävät tutkimusten mukaan vain noin kymmenen prosenttia vanhempainvapaapäivistä.

Uudistus parantaa isien mahdollisuuksia hoitaa omaa lastaan. Uudistus myös antaa uutta kuvaa miesten ja naisten roolista perheissä ja yhteiskunnassa. Samalla myös perheen ympärillä oleva yhteisö saa aineksia pohtia miehen ja naisen roolia lapsen kasvattajana.

Moni nuori isä on pitänyt suurena lahjana aikaa pienen lapsensa kanssa, ja vanhempainvapaa-aika on avannut aivan uuden maailman.

Perhevapaiden aikaisempaa tasaisempi jakautuminen naisten ja miesten kesken parantaa sukupuolten tasa-arvoa työelämässä. Nuori nainen ei ole enää riskirekrytointi. Joustavuus on uudistuksessa hyvä asia, sillä perheiden tilanteet vaihtelevat suuresti.