Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Merikanto Onko omaa unelmaansa mahdollista elää? – Uskon, että on

Kun usko tulevaisuuteen on koetuksella, on unelmointi tärkeää. Informaatiotulva, arkielämän pyrkimykset rationaalisiin päätöksiin, pandemia, sota, ilmastonmuutos ja taloushuolet vievät tilaa unelmoinnilta.

Unelmointi ja mielikuvitus kuvittavat meille mielen ja luovat uskoa tulevaisuuteen.

Kun tilaa unelmoinnille ei ole, tarjoaa taide meille mahdollisuuden. Hetki musiikin, kirjallisuuden, runouden tai visuaalisen taiteen parissa saa unelmat lentämään. Taiteen parissa syntyneet elämykset ruokkivat mielikuvitustamme ja tekevät meistä kaikista omien unelmiemme taiteilijoita.

Vuosi 2022 on ensimmäinen vuoteni Joroisten Musiikkipäivien taiteellisena johtajana, musiikkifestivaalin, joka järjestetään jo 44. kerran.

Aloitin kesän ohjelman suunnittelun yhdistelemällä historiaa ja mielikuvitusmaailmaa. Näin syntyi ohjelmaprofiilin runko.

Mitkä ovat Musiikkipäivien juuret? Mitä on tehty aiemmin? Mihin suuntaan festivaalia halutaan kehittää? Koen ajatusten myllerrystä päästessäni perehtymään alueen kiehtovaan historiaan, aistimaan seutua ja samalla pohtimaan, mikä on taidemusiikin tulevaisuus.

Unelmointi ei saa loppua, vaikka elämässä olisikin pettymyksiä, huolia tai vaikeuksia. Ensiksi pitää antaa unelmoinnille aikaa.

Onko taidemusiikki kaikille lähestyttävää? Löytävätkö ihmiset yhä sen kauneuden?

Olen pyrkinyt kuvittelemaan mielessäni ohjelman osat eri konserttipaikkoihin etukäteen ja luomaan itselleni mielikuvan siitä, miltä konsertit kuulostavat ja miltä ne tuntuvat – ja luomaan konserttiyleisölle rohkeuden ja uskalluksen kokea uutta, tuntematonta sekä yllättyä elämyksen ja kauneuden voimasta.

Suunnittelutyössä järki ja tunteet käyvät keskustelua. Vaikka oma pää on pilvissä ja mielikuvitus laukkaa, luo todellisuus työhön rajoitteita. Konsertteja pidetään viidellä paikkakunnalla 10 päivän ajan. Palapeli koostuu paloista, jotka levittyvät Joroisille, Juvalle, Leppävirralle, Varkauteen ja Rantasalmelle.

Festivaaliorganisaatio ja talkoolaisten varaukseton tuki mahdollistavat Joroisten Musiikkipäivien olemassaolon. Vanhat historialliset kartanot, kirkot ja lukuisat muut esityspaikat täyttyvät taiteilijoista, jotka kertovat musiikin välityksellä tarinoita ja runoja.

Kaikki ne luovat uniikkeja hetkiä. Ollaan hetki kuin nuotion ääressä kuuntelemassa tarinankerrontaa.

Onko omaa unelmaansa mahdollista elää? Uskon, että on.

Ensiksi pitää kuitenkin uskaltaa päästää irti rajoitteista ja antaa unelmoinnille aikaa. Huomaan itsekin, että arjen haasteissa tämä on välillä hankalaa.

Unelmointi ei saa loppua, vaikka elämässä olisikin pettymyksiä, huolia tai vaikeuksia. Itseäni on aina harmittanut ajatus aikuisuudesta; ajasta, jolloin pitäisi ymmärtää elämän realiteetit, tehdä päätöksiä rationaalisesti ja lopettaa haihattelu.

Haluaisikin pysyä mieleltäni lapsena, jonka mielessä ei ole rajoitteita, vaan lähinnä mahdollisuuksia.

Unelmointi ei ole pelkästään pilvilinnoja. Ne tarjoavat pohjan myös käytännön toimille. ”I have a dream – Minulla on unelma” aloitti Martin Luther King kuuluisan puheensa, jossa käsiteltiin vapautta, tasa-arvoa, oikeutta ja rakkautta. Tämä puhe antoi miljoonille ihmisille unelman ja loi toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Minullakin on unelma. Toivon, että ihmiset löytävät kesän konserteista turvallisen paikan, jossa taide siivittää ajatuksia ja tarjoaa mahdollisuuden löytää omat unelmat mielikuvituksessamme, jossa olemme kaikki vapaita.

Musiikki avaa portin uneksinnalle.

Kirjoittaja on Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja.