Pääkirjoitus 13.7.2022 Pienille paloille saa ehkä helpommin rahaa

Viitostiellä Juvan ja Joroisten välillä on meneillään valtatien leventäminen. Valtatie levenee noin puolitoista metriä vajaan kolmenkymmenen kilometrin matkalla. On hyvä, että tieosuus saa kohennusta. Joroisten ja Juvan väliä ei ole kuntien, ei edes Varkauden tai Joroisten, tai maakuntien vetoomuksissa näkynyt. On mukava yllätys, että tierahoja kuitenkin tieosuudelle heltisi.

Viitostien iso remontti Mikkelin ja Juvan välillä huikea parannus valtatien turvallisuuteen, liikennenopeuksiin ja liikenteen sujuvuuteen. Matkaa on joustavaa tehdä Mikkelistä Varkauteen saakka – vain Joroinen–Juva väli on vielä heikommassa kunnossa. Toivon mukaan tien levennys tuo hieman helpotusta tilanteeseen. Isoa remonttia se ei vastaa, ja tieosuudelle jää yhä esimerkiksi lukuisia liittymiä.

Toivon mukaan tien levennys välillä Joroinen-Juva tuo helpotusta.

Tarpeeseen tulee myös viitostien uusintapäällystys Varkaudesta Kuopion suuntaan Humalajoelle saakka. Valtatiellä on niin paljon liikennettä, että vajaat kymmenen vuotta sitten tehty päällyste on monin paikoin heikossa kunnossa. Kunnollinen pinta on vähintä, mitä viitostien liikenneluokituksella voi edellyttää.

Valtatie 23:n remonttia Varkaudesta Joensuun suuntaa on toteutettu onnistuneesti palasina. Pari viikkoa sitten remontin alta vapautui Kurolantien ja valtatie 23:n liittymä. Samalla aukesi kokonaan uusi kevyen liikenteen väylä, joka alittaa valtatien tunnelissa. Tällaiset oleellisesti liikenneturvallisuutta parantavat tietyöt ovat äärimmäisen tärkeitä paikallisesti alueen asukkaille. Samalla ne poistavat valtatien käyttäjiltä riskipaikkoja.

Olisi kyllä syytä harkita, pitäisikö viitostien remonttia viedä eteenpäin esimerkiksi Leppävirran ja Kuopion välillä samaan tapaan? Kun yksi osuus on korjattu, raha liikenee yleensä helposti seuraavalle palaselle. Tierahoille on niin paljon ottajia, että isoja, yli sadan miljoonan euron potteja joutuu odottamaan pitkään. Kun yksi osuus on korjattu, raha liikenee helposti seuraavalle palaselle.