Esa Tuovinen Suomi maksaa Venäjälle ”sotakorvauksia” polttoaineen ja energian hinnassa

Suomi pakotettiin maksamaan toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitolle sotakorvauksia 300 miljoonaa kultadollaria. Noiden maksumiehinä oli pitkälti se sukupolvi, joka kotiutui rintamalta. Kuka sitten kykenikään työn tekoon, oli oma juttunsa.

Nyt tuo äiti-Venäjä on käynyt sotaa Ukrainaa vastaan jo yli neljä kuukautta eikä sodan loppumisesta ole tietoa. Eurooppa ja sen mukana myös Suomi on maksanut ”sotakorvauksia” Venäjälle korkeamman polttoaineen ja energian muodossa varmastikin jo isomman kasan kultadollareita. Maksujen loppumisesta ei näy mitään loppua.

Ensin rahoitimme Venäjää ostamalla varastoja täyteen. Jokainen sotapäivä kilisee venäjän kassaan lisää varusteluun tarkoitettua rahaa. Naapuri tykistöllä ja ohjuksilla tuhoaa ”veljeskansaansa”.

Aikanaan sota tavalla tai toisella päättyy jonkinlaiseen sopimukseen. Pommitetun ja hävitetyn maan uudelleen rakentaminen tulee maksamaan useita tuhansia miljardeja dollareita. Sen käytännössä tulee maksamaan EU-yhteisö. Ukrainalaisperheet ovat rintamalla menettäneet kaiken. Mikä tuska onkaan niissä kodeissa, jotka ovat menettäneet perheensä, lähiomaisensa ja kaiken omaisuutensa?

Tämä eräänlaisen ”juoppohullun päiväkirjan” toteutus jatkuu ja jatkuu. Ukraina ja muu maailma kärsii kuten niin monesti juoppohullun perheissä tapahtuu.

Niin pitkään kuin Venäjän kirkollinen yhteisö saa oman osuutensa muun maailman maksamista ”sotakorvauksista”, kansan tuki on sodalle.

Aina puhutaan jostakin oikeutuksesta, mutta tuo vihamielinen operaatio Ukrainan kansaa kohtaan ei voi päättyä muutoin kuin Venäjän kansan nousulla valtaeliittiä vastaan.

Niin pitkään kuin Venäjän kirkollinen yhteisö saa oman osuutensa muun maailman maksamista ”sotakorvauksista”, kansan tuki on sodalle.

Kun miettii vaikka energian hinnan nousua ja polttoaineen hinnan nousua, niin tilanne on eräällä tavoin absurdi. Valtio saa verotuloja huomattavasti enemmän kuin normaalin hinnan aikana.

Meillä perusbensiini maksoi koronan alkuvaiheissa 12.6.2020 kesän alkuvaiheissa 1,22 euroa litralta. Tästä polttoaineveron osuus oli 64 senttiä. Arvonlisäveron osuus oli melko tarkkaan 24 senttiä. Eli valtio keräsi verotuloja 88 senttiä litralta. Tankillinen (60 litraa) bensaa maksoi pyöreästi 74 euroa. Tästä valtio nettosi 52 euroa.

Vielä vuosi 2021 elettiin normaalimpaa elämää. Bensa maksoi 1,70 euroa litralta. Tästä verojen osuus oli 98 senttiä (65 senttiä + alv). Valtio nettosi 58 euroa tankilliselta.

Sodan jatkuttua nyt yli neljä kuukautta. Bensa maksaa 2,60 euroa / litra. Tankillinen maksaa 156 euroa. Tästä valtio verojen muodossa (76 senttiä+ 50 senttiä alv) eli 76 euroa 60 litraa. Valtio saa saman verran kuin koko tankillinen maksoi kaksi vuotta sitten.

Suomessa myydään vuosittain noin 1500 miljoonaa litraa bensiiniä ja noin 2500 miljoonaa litraa dieseliä.

Valtio tarvitsee kaiken saatavilla olevan kulutusveron, jotta sillä voidaan maksaa näitä sodan synnyttämiä erilaisia kalliimman hintatason kustannuksia ja korvauksia. Suomessa tietysti tulevien hyvinvointialueiden kustannusten ylityksen tulevat riipaisemaan aimo siivun tästä verotulosta.

Hyvää kesälomaa kaikille kalliimman polttoaineen ja kalliimman sähkön myötä.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.).