Pääkirjoitus 23.6.2022 | Malttia maalla ja vesillä myös juhannuksena

Veneilykesä on alkanut ikävissä merkeissä Keski-Savon vesillä. Leppävirralla tapahtunut onnettomuus johti lopulta yhden veneessä olleen kuolemaan. Karille on ehditty ajaa myös Rantasalmen vesillä.

Jokavuotiset muistutukset ja varoitukset ovat taas paikallaan. Vesillekään ei pidä lähteä juopuneena ja pelastusliivit pitää pukea päälle. Vaikka kauniissa kesäsäässä on mukavaa olla vesillä, ja aivan erityisen mukavaa se on hyvässä seurassa, on kipparin pysyttävä valppaana.

Soutuveneelläkään ei pidä lähteä vesille juopuneena.

Koronakesät lisäsivät myös veneilyn suosiota. Vesillä onkin entistä enemmän heitä, joilla kokemusta on vähemmän. Viime kesänä muun muassa Taipaleen kanavassa nähtiin valitettavan paljon tilanteita, joissa ohjeet ja säännöt olivat unohtuneet. Vesiliikenteessä on omat sääntönsä ja kirjaimellisesti karikkonsa, joten oppia on syytä hankkia sitä enemmän, mitä isompi alus ja moottori on käsiteltävänä. Eikä soutuveneelläkään pidä lähteä vesille juopuneena ja ilman pelastusliivejä.

Varovaisuutta ja malttia tarvitaan myös maaliikenteessä. Kesä on ikävä kyllä aikaa, jolloin erityisesti nuoret kuljettajat kokeilevat kykyjään ja fysiikan lakien pitävyyttä. Liian usein fysiikka voittaa kyvyt ja jälki on surullista. Pelkkä ajotaito ei riitä, jos asennekasvatus on jäänyt puolitiehen.

Eivätkä kaikki vanhemmatkaan kuskit malta noudattaa liikennesääntöjä, kun alla on kuiva tie ja lomalle on kiire. Matkaan kannattaa varata ylimääräistä aikaa ja hyvää mieltä, jotta kiireen voi jättää pois kyydistä. Painavalla kaasujalalla ei saa niin paljon lisäminuutteja lomaan, että sen vuoksi kannattaa vaarantaa turvallisuus.

Oikein mukavaa, leppoisaa ja rentouttavaa juhannusta kaikille!