Pääkirjoitus 22.6.2022 Edullisen asunnon tarjoaminen muuttajille kannattaa, vaikka tulokset eivät näy heti

Kun kaupungin vuokrataloyhtiö Wartalo-kodit lanseerasi alkuvuonna 2020 kampanjan, jossa paikkakunnalle muuttaville tarjottiin määräajaksi ilmaista tai edullista asumista, kukaan ei tiennyt, mitä edessä on. Koronapandemia rajoitti ihmisten liikkumista ja vei huomion kahdeksi vuodeksi, ja kun tautitilanne näytti kääntyvän voiton puolelle, syttyi Ukrainassa sota.

Jos luvassa on vähintään puolen vuoden työsuhde, Wartalon asunnoissa saa asua ilmaiseksi kolme kuukautta. Kesätöihin Varkauteen tulevat puolestaan saavat asunnon 150 euron kuukausivuokralla. Tähän tarjoukseen tarttui ensimmäisenä vuonna vain kuusi kesätöihin tulijaa. Viime vuonna määrä oli tuplaantunut jo 12:een, ja tänä vuonna vajaan puolen vuoden saldo on 19 henkilöä.

Edullinen asunto muuttajille on kädenojennus, jota ei kannata unohtaa.

Hätäisempi olisi saattanut todeta jo ensimmäisen vuoden jälkeen, että eipä muuttajia kannata houkutella halvalla asumisella, kun tulos näytti niin vaisulta. Myönteinen kehitys osoittaa, että kerran aloitettua työtä kannattaa jatkaa sitkeästi, sillä usein tulokset näkyvät vasta ajan myötä.

Muuttajille suunnattu asuntotarjous on yksi keino kasvattaa vuokrataloyhtiön käyttöastetta. Kun Varkauden väkiluku on ollut tasaisessa laskussa, on lisääntynyt myös Wartalon tyhjien asuntojen määrä. Tämän kevään aikana Varkauteen muuttaneet ukrainalaispakolaiset ovat osaltaan täyttäneet asuntoja, mutta tarjontaa Wartalolla edelleen on runsaasti.

Samalla kannattaa huolehtia, että Varkaudessa toimivat yritykset ja muut työantajat tietävät kampanjasta. Jos tarvetta uusien työntekijöiden palkkaamiseen tulee vain harvakseltaan, jokaisella työpaikalla ei välttämättä tiedetä kertoa hakijoille tästä mahdollisuudesta.