Pääkirjoitus 21.6.2022 | Kunnan asenne vaikuttaa urheiluseuraankin

Joroisissa on asukaslukuun suhteutettuna eniten urheiluseuroja Pohjois-Savossa. Kakkosena tilastossa komeilee Varkaus.

Joroisten kärkisija ei yllätä, saihan kunta vasta kunniaa Suomen liikkuvimpana kuntana. Kunnan urheiluseura-aktiivit toteavatkin, että kunnan asenne liikuntaa ja urheilua kohtaan näkyy myös seuratoiminnassa.

Ison hatunnoston paikka myös kaikille heille, jotka seuratoimintaa pyörittävät

Kun harjoituspaikat ovat kunnossa, liikuntavuorot arkisin ilmaisia ja kunta on muutenkin aktiivinen seurojen suuntaan, toimintaa on helppo järjestää. Kun kunta tarjoaa hyvät mahdollisuudet, on seurojen hyvä toimia. Onkin mielenkiintoista, että myös Varkaus on korkealla seuratiheystilastossa, vaikka seurat aika ajoin valittavat kaupungin toiminnasta, tai sen puutteesta. Asiat eivät ehkä sittenkään ole ihan niin huonosti kuin miltä toisinaan kuulostaa.

Joroisissa menestyy erikoisseurojen lisäksi myös yleisseura Joroisten Urheilijat. Seura on notkeasti ottanut valikoimaansa uusia lajeja kuten frisbeegolf, ja luopunut vanhoista, joissa ei tällä hetkellä ole harrastajia. Todennäköisesti juuri tämä notkeus on seuran menestyksen salaisuus. Vanhaan ei ole jääty väkisin kiinni vaan tehdään sitä, mikä harrastajia kiinnostaa.

Seurassa on hyväksytty myös se, että sen päätyö on liikuttaa lapsia ja nuoria, minkä pitäisi olla seuran kuin seuran kunnia-asia. Varsinkin joukkuelajeissa monen pienen paikkakunnan seura karahtaa kiville siinä vaiheessa, kun aikuisten sarjoissa ryhdytään tavoittelemaan menestystä tasolla, johon paikkakunnan rahkeet eivät riitä.

Pelkkä kunnan myönteinen asenne liikuntaan ei kuitenkaan riitä pitämään seuratoimintaa yllä ja aktiivisena. Paljon on lukemattomien vapaaehtoisten harteilla. Heidän, jotka valmentavat, pyörittävät kokouksia, varaavat vuoroja. He tekevät lukemattomia tunteja töitä ilman palkkaa ja usein liian vähillä kiitoksilla.

Turhan usein käy niin, että tekemisen perään kyllä kysellään, mutta kun kaivataan ihmisiä toteuttamaan sitä tekemistä, uhraamaan vähän omaa aikaansa, tekijöitä ei löydykään. Siksi onkin ison hatunnoston paikka myös kaikille heille, jotka seuratoimintaa pyörittävät. Myös te huolehditte omalta osaltanne siitä, kuinka kunnassa liikutaan ja harrastetaan.