Pääkirjoitus 11.6.2022 Putkakyydit syövät poliisin kallista aikaa

Varkauden poliisiasemalla ei ole enää putkaa (WL 9.6.). Paikallinen poliisivankila sulki ovensa, kun laki muuttuu. Lakimuutos on tulossa voimaan ensi vuoden alusta. Sen jälkeen poliisivankilassa eli putkassa pitää olla paikalla kaksi vartijaa, kun tähän saakka on riittänyt yksi.

Lakimuutos on sinällään paikallaan. Poliisin turvallisuudesta pitää huolehtia, vaikkakin putka-asiakkaista suuri enemmistö on harmittomia. Erilaisessa päihdetokkurassa olevien ihmisten joukossa saattaa olla silti olla myös arvaamattomia henkilöitä, ja satunnaisesti poliisivankilaa tarvitaan myös muuhun kuin humalaisten säilömiseen. Kahden vartijan systeemi turvaa myös poliisin huomassa yöpyvien oikeuksia.

Uudistuksessa olisi voitu toteuttaa alueellista periaatetta.

Putkien vähentämisen takana on tietenkin raha. Kahden vartijan ylläpitäminen on kallista, ja siksi putkat keskistetään isoihin kaupunkeihin. Itä-Suomessa löytyy putkat enää vain Mikkelissä, Kuopiossa ja Joensuussa.

Uudistuksen järkevyyttä voi myös kyseenalaistaa. Nykyisillä bensan hinnoilla humalaisten kuljettaminen vajaan sadan kilometrin päähän on arvokasta touhua. Varkauden ja Pieksämäen yhteisessä putkassa on vuositasolla noin 800 asiakasta. Jos tätä määrää ihmisiä kuskataan lähes yksitellen ja valtio maksaa myös paluukyydin, hintalappu on muhkea. Hintaankin huolestuttavampaa on, mistä kaikesta poliisin kyytiajojen aika on poissa. Putkareissulaisia on usein eniten silloin, kun poliisilla on muitakin kiireitä esimerkiksi viikonloppuisin illalla.

On hyvä kysymys, onko saavutettavia säästöjä laskettu vain kahden vartijan palkkakuluissa vai onko huomioon otettu myös kuljetuskulut sekä poliisin kyydityksiin käyttämä työaika. Poliisiasemia on enää harvakseltaan, ja uudistuksessa olisi voitu toteuttaa alueellista periaatetta. Keski-Savon alueen poliisivankilalla olisi säästetty niin poliisin työaikaa kuin kyydityskulujakin. Hyvä sentään on, että putka on mahdollista avata erityisen vilkkaiksi katsottuina aikoina, Varkaudessa vaikkapa Sampea ja samppanjaa -festivaaliviikonloppuna.