Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Taipaleen virkistysalueen kaavoitus on vastoin kaupungin strategiaa

Varkauden strategia tiivistyy kolmeen sanaan – välitä, vaikuta ja viihdy (WL 28.5). Kaupunkia halutaan kehittää pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Asukkaiden palautteessa Varkauden uuteen strategiaan, samoin kuin 2019 tehdyssä kaupunkikyselyssä, korostuivat vetovoimatekijöinä erityisesti luonto ja kaupungin luonnonläheisyys.

Samaan aikaan ollaan kaavoittamassa yhteisten virkistysalueiden rantoja omakotitonteiksi. Taipaleenraitin jatkeena olevalle lähivirkistysalueelle ollaan kaavoittamassa kolmea omarantaista tonttia.

Viihtyisä polku muuttuisi asfalttitieksi ja kääntöpaikaksi, ja virkistysalue kutistuisi pieneksi kaistaleeksi. Hieno ja arvokas rantametsikkö tuhoutuisi.

Kaupungin puolelta hanke on edennyt asemakaavavaiheeseen, ja huomautuksia asemakaavaehdotukseen voidaan antaa 17. kesäkuuta asti.

Kaupunginhallitus hyväksyi Varkauden keskusta-alueen strategisen yleiskaavan vuonna 2017. Kaava on oikeusvaikutteinen eli juridisesti sitova, ja sen muuttaminen muutaman vuoden jälkeen ei ole linjassa Varkauden strategian kanssa.

Yleiskaavassa Taipaleenraitin kaavamuutoksen kohteena oleva alue on määritelty nimenomaan virkistysalueeksi. Kaupunkilaisten ja tavoiteltujen uusien asukkaiden on voitava luottaa kaupungin suunnitelmalliseen ja johdonmukaiseen päätöksentekoon.

Olisiko tehokkainta panostaa vähäiset resurssimme täysimääräisinä uuteen mahdolliseen asuma-alueeseen muutaman yksittäisen tontin sijaan?

Lähiasukkaat ja kaupunkilaiset ovat aktiivisesti kyseenalaistaneet ja vastustaneet Taipaleenraitin rantapuiston tuhoamista. Kaavamuutoshanketta on kyseenalaistettu myös muu muassa Pohjois-Savon liiton ja rakennusvalvonnan toimesta.

Varkauden seudun omakotiyhdistys vastustaa kaavamuutosta ja sen sijaan kannattaa alueen virkistyskäytön kehittämistä. Näin lisätään vetovoimaa alueella jo oleville lukuisille aivan rannan läheisyydessä sijaitseville vapaille tonteille.

Lähiasukkaat ovat perustaneet meille kaikille avoimen nettiadressin vastustamaan Taipaleenraitin jatkeen kaavamuutosta. Adressi löytyy adressit.com -nettisivulta otsikolla Vastustamme Taipaleenraitin jatkeen kaavoitusta.

Pyydämme ystävällisesti kaupunkilaisia ja kaikkia asiasta huolestuneita allekirjoittamaan tämän nettiadressin 15. kesäkuuta mennessä. Näin ehdimme saada palautteen mukaan asemakaavaehdotukseen tehtävään huomautukseen.

Meidän jokaisen mielipide on tärkeä ja uskomme, että palautteella on vaikutusta valitsemiemme päättäjien mielipiteisiin. Me kaupunkilaiset itse olemme parhaita asiantuntijoita arvioimaan omaan lähiympäristöömme kohdentuvia vaikutuksia.