Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.6.2022 Muuttovoitto on myönteinen asia

Varkaus on saanut 39 henkeä muuttovoittoa tammi-huhtikuussa maan sisäisestä muuttoliikkeestä. Se on Pohjois-Savon kuntien paras tulos. Toiseksi parhaiten pärjännyt Siilinjärvi sai muuttovoittoa 31 asukasta (WL 29.5.). Esimerkiksi Kuopio kärsi maassamuutossa 75 asukkaan tappion. Varkaus pärjäsi hyvin myös Keski-Savossa: Joroisten nettomuutto oli -15, Leppävirran -25 asukasta ja Pieksämäen -38 asukasta.

Ensimmäinen ajatus on, että tilastoissa näkyvät ukrainalaiset. Näin ei kuitenkaan ole. Tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneina heillä ei ole oikeutta kotikuntaan, ellei heillä ole perheenjäseniä eli puolisoa, vanhempia tai lapsia, joilla on kotikunta Suomessa. Muuttovoiton lisäksi Varkauteen on siis tullut alkuvuoden aikana noin sata ukrainalaista. Heistä todennäköisesti moni palaa jälleenrakentamaan koimaataan sitten, kun se on taas mahdollista.

Navitas Kehityksen suunnitelma selvittää muuttolukujen taustaa on hyvä.

Muuttovoitosta Varkaus iloitsi myös viime vuonna samaan aikaan. Silloin plussaa oli 23 asukasta. Valitettavasti onkin niin, että muuttovoitto tuppaa häviämään syksyn tullen, kun opiskelijat muuttavat opiskelupaikkakunnilleen. Kokonaisväkimäärä jäi nytkin hieman miinukselle ja todennäköisesti Varkaus siis taas suree tuntuvia väestötappioita loppuvuodesta, kun syntyvyys jää koko ajan kuolleisuutta vähäisemmäksi ja muuttovoittokin kääntyy todennäköisesti tappioiksi.

Lohtu toki silti on, että väestötappiot ovat vähentyneet. Se kertoo, että Varkaudessa on ollut työtä tarjolla ja yrityksillä rekryjä päällä. Monilla strategisesti tärkeillä aloilla kärsitään työvoimapulasta. Kaikki pitää tehdä sen eteen, että Varkauden vetovoima kestää, eivätkä tulijat asetu muualle asumaan.

Navitas Kehityksen suunnitelma selvittää muuttolukujen taustaa on hyvä. Lukuja on vaikeaa analysoida mitenkään, jos ei ole tietoa, mistä Varkauteen muuttajat tulevat ja minkä ikäisiä he ovat.