Pääkirjoitus 4.6.2022 Jokainen lukuvuotensa päättävä ansaitsee onnittelut

Tänään lauantaina on jälleen se päivä vuodesta, jolloin tuoreet ylioppilaat juhlivat hohtavia valkolakkejaan. Ansaitusti huomiota saavat vuosi vuodelta enemmän myös ammattiin valmistuvat, joiden päättäjäisiä juhlittiin jo viikko sitten. Iloa lisää se, että nyt ylioppilaat ja muut koululaiset saavat viettää juhliaan oikeana päivänä.

Ylioppilaat ja muut koululaiset saavat viettää juhliaan oikeana päivänä.

Lukionsa päättävät nuoret ovat joutuneet käymään koko lukioaikansa erilaisissa poikkeusoloissa: kaksi vuotta sitten kevättalvella korona pakotti koululaiset lennosta ja harjoittelematta etäopetukseen, ja lähestulkoon normaaliin koulunkäyntiin on päästy vasta tänä vuonna. Ylimääräistä stressiä kirjoitukset koronan varjossa ovat tuoneet moneen perheeseen: jos virus iski väärällä hetkellä, sai pahimmillaan sanoa hyvästit valmistumiselle.

Samanlaisen myllyn läpi ovat kulkeneet myös kaikki ne nuoret, jotka päättävät peruskoulunsa tänään. Tuoreet seitsemäsluokkalaiset olivat juuri ehtineet oppia yläkoulun tavoille, kun sielläkin siirryttiin etäopetukseen. Jo ensimmäiset pandemian jälkeiset selvitykset kertovat, että nuoret ovat selvinneet korona-ajasta vaihtelevasti: osa hyvin, osa on jopa hyötynyt itsenäisen opiskelun rauhasta – mutta osa on syrjäytynyt pahasti koko koulumaailmasta. Heidän tavoittamisessaan ja auttamisessa jälleen opiskelu-uralle on koko yhteiskunnalla nyt paljon työtä, jota ei voi lykätä tulevaisuuteen.

Valmistujaispäivässä on sekä iloa että huojennusta, ja kaikki lukuvuotensa päättävät ovat onnittelunsa ansainneet. Juhlahumussa on muistettava myös ne nuoret, joiden opiskelu-urakka ei syystä tai toisesta mennyt niin kuin oli toivottu ja jotka joutuvat ehkä katsomaan sivusta muiden juhlintaa. Myös he ansaitsevat onnittelut: Selviytyminen tähän saakka on saavutus, ja elämässä ja opiskelussa tulee aina uusia tilaisuuksia.