Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

31.5.2022 Kunnan pitää miettiä, millainen se tahtoo olla

Varkauden kaupungin edellinen strategia tuli asukkaille tutuksi viimeistään siinä vaiheessa, kun paikallisliikenteen bussit julistivat kyljessään asukaslukutavoitteen: 62 000. Tavoite herätti lähinnä hilpeyttä ja ehkä myötähäpeääkin, niin epärealistiselta se tasaisen kutistuvassa kaupungissa tuntui – olkoonkin, että tavoitteen selitettiin koskevan koko seutua.

Vuosi sitten vaaleissa valitut uudet kuntapäättäjät ovat nyt koko talven hioneet Varkaudelle uutta strategiaa. Sitä voi luonnehtia jonkinlaiseksi yleistason ohjelmaksi seuraaviksi kolmeksi vuodeksi: strategiassa Varkaus määrittelee, millainen se haluaa olla ja mitä kohti pyrkiä.

Toimenpideohjelmaa on valmisteltu rikkumattomassa hiljaisuudessa.

Kaupunginjohtaja Joonas Hänninen korostaa, että uudessa strategiassa ei ole yhtään numeroa (WL 29.5.). Edellisten kokemusten perusteella se voi olla viisautta, vaikka jokainen tietää, että kireä taloustilanne pakottaa pitämään laskimen käsillä ja numerot koko ajan järjestyksessä.

Mitä strategiaan tiivistetyt välittäminen, vaikuttaminen ja viihtyminen käytännössä tarkoittavat, selviää vasta elokuussa. Silloin kuntapäättäjät saavat eteensä toimenpideohjelman, ja vasta silloin selviää, miten Varkaus aikoo ratkaista monta isoa asiaa. Yksi niistä on uusia asukkaita houkuttelevien rantatonttien kaavoittaminen: Pitääkö niiden vuoksi nipsaista paloja nykyisten asuinalueiden virkistysalueista vai suunnitella kokonaan uusia alueiden kaavoittamista? Puurtilan Pohjoisniemen ja Taipaleenraitin kaavahankkeiden vastustus osoittaa, että asia kiinnostaa asukkaita. Helppoja eivät ole kouluratkaisutkaan: Länsi-Varkaudessa pitää linjata, missä alueen lapset tulevaisuudessa käyvät koulua.

Asukkaat pääsivät kertomaan mielipiteensä strategiatyön alkumetreillä, mutta toimenpideohjelmaa on valmisteltu rikkumattomassa hiljaisuudessa. Osallisuuden ja vaikuttamisen näkökulmasta tämä tuntuu oudolta. Sopii toivoa, että kaupunginjohtajan lupailema asukkaiden kuulemistilaisuus myös toteutuu, ennen kuin päätökset on nuijittu pöytään.