Pääkirjoitus 28.5.2022 Ammattilaiset valmistuvat tarpeeseen

Savon ammattiopistosta valmistui taas iso joukko uusia ammattilaisia. Kaikkiaan opistosta urakoi tutkintonsa päätökseen noin 1 300 opiskelijaa. Varkaudesta sai perustutkinnon 132 opiskelijaa, ja lisäksi 26 opiskelijaa suoritti ammattitutkinnon ja 16 erikoisammattitutkinnon (WL 26.5.). Opiskelijoiden puheen Varkauden päättäjäisissä pitänyt Susa Raitanen kuvaili, miten valmistuneet tuntevat olevansa kiitollisuuden velassa läheisilleen ja opettajille työmäärästä, jonka he ovat tehneet nuorien eteen. Toki niinkin mutta lopulta työn ovat tehneet nuoret itse ja heillä on täysi syy tuntea ylpeyttä ja tyytyväisyyttä saavutuksestaan. Velka yhteiskunnan panoksista tulee kyllä maksetuksi kymmeninä työvuosina.

Savon ammattiopistolla on äärimmäisen tärkeä tehtävä maakunnallisesti ja paikallisesti.

Uudet ammattilaiset valmistuvat sikäli hyvässä tilanteessa, että monella alalla on työvoimapula. Kevään Ammattibarometri kertoo, että työvoimapula-ammattien määrä on noussut korona-aikaa edeltäneelle tasolle. Sote-alan ammatit ovat yhä listan kärjessä valtakunnallisesti ja myös Varkauden seudulla. Lähihoitajista on huutava pula. Työvoimaa tarvitaan myös ravintola- sekä rakennusalalla. Lista siitä, millaisille tekijöille on Varkaudessa tarvetta nyt tai lähitulevaisuudessa on yllättävänkin monipuolinen.

Savon ammattiopistolla on äärimmäisen tärkeä tehtävä maakunnallisesti ja paikallisesti sekä ammattilaisten kouluttajana työmarkkinoille että ponnahduslautana jatko-opintoihin. Varkaudelle on kohtalon kysymys, millaisena koulutustarjonta säilyy niin ammatti- kuin ammattikorkeaopinnoissakin.

Kevään paras uutinen on ollut, että Savonian Varkauden yksikön energiatekniikka saa lähiopetukseen rinnalleen tuotantotalouden. Isona toiveena on tietenkin, että myös Sakkyn ammattiopetus säilyy monipuolisena ja jopa kehittyisi. Laskevilla oppilasmäärillä se ei toki ole helppoa.