Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Pääkirjoitus 25.5.2022 Stora Enso seisoo vakaasti Varkaudessa

Itä-Suomen aluehallintovirastossa on virellä Stora Enson Varkauden tehtaiden ympäristöluvan muutoshakemus, joka koskee sellun, kartongin ja kierrätyskuidun tuotantokapasiteetin kasvattamista Varkaudessa (WL 25.5.). Varkauden tehdas lisää kierrätyskuidun käyttöä ja kierrätyskuitulaitoksen, ja laitoksen kapasiteetti kasvaa 165 000 tonnista 260 000 tonniin vuodessa. Raaka-aineena käytetään sekakeräyskartonkia ja käytettyjä aaltopahvilaatikoita. Kartonkitehtaan ja sellin tuotantotehokkuus kasvavat hieman. Sahalle ei muutoksia ole tulossa mutta hakemus sisältää esityksen sahan kapasiteetin muuttamiseksi niin, että se vastaa ympäri vuorokauden tapahtuva käyntiä.

Varkauden tehtaiden investointi liittyy vahvasti kestävään kehitykseen.

Stora Enso seisoo vakaasti Varkaudessa ja on iso asia, että tuotantoa jälleen kasvatetaan noin 23 miljoonan euron investoinneilla. Muutokset veden laatuun, hajuhaittoihin ja meteliin on arvioitu yva-selostuksessa vähäisiksi, vaikka yhdessä Stora Enson tuotantomuutosten kanssa valmistuu Finnforellin laajennus. Eniten varkautelaisissa saattaa herättää huolta hajut, jotka ovat tuntuneet voimakkaina ajoittain viime vuosina.

Puun käyttöä investoinnit lisäävät reilut kymmenen prosenttia, mikä on hyvä uutinen metsänomistajille.

Tuntuvasti lisääntyy kierrätyskuituraaka-aineiden käyttö, lähes 60 prosenttia, ja raaka-aineet tarvitsevat tehdasalueelle uuden vastaanottohallin, jossa rekkoja puretaan sisätiloissa. Vaikka kaikilla teollisilla investoinneilla on ympäristövaikutuksensa, tässä tapauksessa satsaus liittyy vahvasti kestävään kehitykseen. Varkauden tehtaat on merkittävä kierrätyskuidun käyttäjä, ja jatkossa sen sen merkitys kasvaa tuntuvasti. Myös niin Varkauden tehtaat on kiinni tulevaisuudessa ja metsäteollisuuden uudistuksessa.