Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki Alanen | Eläkeläisjärjestöjen yhteistyö vaatisi sitoutumista: ihmisiä, jotka ovat valmiita ideoimaan ja suunnittelemaan

Mielenkiinnolla luin Warkauden Lehdestä (14.5.) jutun Eläkeläisjärjestöt haluavat ajaa etujaan yhdessä. Minullekin asiasta soitettiin, mutta olin sairaalassa enkä sen vuoksi pystynyt mielipidettäni silloin ilmaisemaan.

Yritetty on! Sen voin hyvällä omallatunnolla ja suurin kirjaimin sanoa oltuani 6 vuotta kyseisen toimikunnan puheenjohtajana, että yritetty on.

Olisi hienoa, jos Leena Salon esittämät ajatuksen alkaisivat pikku hiljaa toteutua. Kuvaavaa on kuitenkin toimikunnan puheenjohtajan Riitta Haukijärven toteamus: ”Salon ajatus on hyvä, kun vaan joku järjestää.” Tämä on ollut vuosien ajan kantavana teemana, ”kun vaan joku järjestää”.

Olisivatko nyt jotkut valmiimmat uhraamaan aikaansa yhteiseen hyvään? Ideoimaan, suunnittelemaan ja sitoutumaan yhteistyöhön. Korostan sitoutumista.

Paljon tuntuu olevan yhteistyön epäilijöitä Varkaudessa. Epäilijät varmaan yhteisönsä tuntevat.

Valtakunnallisesta yhteistyöstä sen verran, että valtakunnallisena eläkeläisjärjestöjen yhteistyöelimenä toimii EETU, jossa kantavana voimana on Eläkkeensaajien Keskusliitto vaikkakin puheenjohtajuus vaihtuu järjestöltä toiselle. EETUN kannanotot ja ehdotukset tulevat huonosti yleiseen tietoon, joka on harmi.

Mukana olevat järjestöt saavat tietoa omien kanaviensa kautta. EETUN kannanottoja ja ehdotuksia voisi myös yhteistyöelin pohtia ja viedä niitä eteenpäin paikallisesti silloin, kun on aihetta.

Puheenjohtajakaudellani on tehty ainakin kaksi merkittävää aloitetta, joita vanhusneuvosto, jonka puheenjohtaja myös olin, on vienyt eteenpäin ja myönteiseen päätökseen. 65 vuotta täyttäneiden edullinen uimahallin kausikortti ja paikallisliikenteen ilmainen käyttö eläkeläisille kello 10–14 välillä. Paikallisliikenteen iltavuoroja myös pyydettiin ja niitä kokeiltiin, mutta käyttäjiä ei ollut.

Kun edunvalvonnasta puhutaan olisi hyvä tehdä yhteistyötä kaupungin virkahenkilöiden kanssa. Saattaa tärkeitä asioita heidän tietoonsa. Yksi varteenotettava kanava on myös vanhusneuvosto, tosin silläkään ei ole päätäntävaltaa, ainoastaan esitysoikeus.

Varkauden Eläkkeensaajat ry on useaan otteeseen tarjonnut yhteistyötä muille järjestöille esimerkiksi matka-asioissa. Teatteriin olemme etsineet kumppaneita, joskus olemme ostaneet koko näytännön ja tarjonneet lippuja toisillekin.

Seuraavana syksynä voisimme ostaa yhteisen näytännön, mutta se edellyttää sitoutumista. Tervetuloa kanssamme Savonlinnan risteilylle kesäkkuun alussa. Yhteys vaan matkanvetäjäämme.

Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. ”Eikä tosiaan olisi keneltäkään pois vaikka yhdessä toimittaisiin”, kuten Leena Salo sanoo. Voitaisiin harkita yhteistyössä myös joitakin harrastetoimintoja.

Sellaistakin on tullut tietooni, että monet jäsenet ovat tällä hetkellä turhautuneet Yhteistyötoimikunnan toimintaan. Jonka kyllä hyvin ymmärrän.

Aikanaan yritettiin viritellä erilaista toimintaa yhdessä, se kuitenkin loppujen lopuksi kaatui siihen ”kun vaan joku tekisi”, hommaisi talkoolaiset, hoitaisi kaikki järjestelyt, hankkisi sponsorit ja niin edelleen. Jospa aika olisi nyt kypsempi yhteistyöhön.

Varkauden suurimman eläkeläisjärjestön, Varkauden Eläkkeensaajat ry:n puolesta voin luvata, että olemme kuulolla ja avoimina aloitteille ja ideoille. Edellytämme kuitenkin sitoutumista.

Varkauden Eläkkeensaajat ry

puheenjohtaja