Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.5.2022 Ympärivuorokautinen lääkäripäivystys tarpeen

Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallitus päätti kokouksessaan maanantaina, että Varkauteen ja Iisalmeen haetaan sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupaa ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen jatkamiseen (WL 17.5.). Nykyinen poikkeuslupa on voimassa kuluvan vuoden loppuun saakka, ja sille haluttaisiin jatkoa vuoden 2025 loppuun saakka.

Sote-lain henki on ollut alusta lähtien vahvistaa perusterveydenhuoltoa.

On hienoa nähdä, että Pohjois-Savon aluehallitus asettui poikkeusluvan jatkon hakemisen taakse. Toisenlaisiakin äänensävyjä on toisinaan kuultu. Viisautta on kuitenkin jatkossakin rakentaa pohjoissavolaisia sosiaali- ja terveyspalveluja kolminapaisina sellaisissa asioissa, joissa se on järkevää. Perusterveydenhoito on niistä yksi: sekä Varkaudessa että Iisalmessa pitää olla sellainen valmius, ettei ihmisiä ajeluteta Kuopioon ja ruuhkauteta KYSiä entisestään sellaisilla asioilla, joihin apu kyetään antamaan paikallisesti. Kuopion yliopistollinen sairaala on kovassa kuormassa erikoissairaanhoidossa siltikin, vaikka paineita saataisiin tasattua perusterveydenhuollossa muualla maakunnassa.

Perusteluna kolmen päivystyksen jatkamiseen Pohjois-Savossa ovat edelleen alueen etäisyydet, saavutettavuus sekä ensihoitopalvelun riittävyys. Perusteluissa muistutetaan myös, että Varkaudella ja Iisalmella on keskeinen merkitys erityisesti ikääntyvän väestön hoitamisessa sekä osastoilla että kotona annettavan hoidon ja hoivan tukemisessa.

Uuden sote-lain henki on ollut alusta lähtien vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja turvata palveluja kansalaisille mahdollisimman lähellä. Pohjois-Savossa tämän tavoitteen toteuttamisessa voivat olla hyvänä apuna Varkaus ja Iisalmi. Se kuitenkin edellyttää, että molempien perusterveydenhuollon taso pidetään hyvänä ja siihen tasoon kuuluu oleellisena asiana ympärivuorokautinen päivystys.